ZAGREBAČKI HZMO

Broj zahtjeva za odlazak u mirovinu u 2018. veći nego godinu ranije

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2019 17:48
  • Objavljeno 22.02.2019 u 17:48
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u Zagrebu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), lani je u Hrvatskoj podneseno 222.286 prvostupanjskih zahtjeva za odlazak u mirovinu što je 8,2 posto više nego godinu prije (205 964), a od ukupnog broja riješenih zahtjeva, 61 posto ih je rješeno u roku od 60 dana

''Iako postoji određen broj predmeta koji se rješavaju u roku dužem od 60 dana, u 2018. zamjetni su pozitivni pomaci, koji su rezultat poboljšanja u organizaciji poslovanja, modernizacije poslovnih procesa, jačanja informatičke podrške i novih kadrovskih rješenja", navodi se u priopćenju.

Kako je za predmete na čije se rješavanje čeka duže od 60 dana uglavnom potrebno uključiti druge institucije, HZMO budućim umirovljenicima predlaže pokretanje postupka pretkompletiranja podataka o stažu i plaći, koji nije obvezujući, ali ubrzava postupak ostvarivanja prava, prije svega prava na starosnu mirovinu.

"Institut prethodnog utvrđivanja staža omogućava budućim umirovljenicima da 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu o tome obavijeste Zavod kako bi postupak kompletiranja podataka o stažu i plaći potrebnih za izračun mirovine Zavod obradio unaprijed. Ako budući umirovljenik ima i inozemnog staža, ovaj postupak moguće je pokrenuti i pet godina ranije", stoji u priopćenju.

Postupak je moguće besplatno pokrenuti putem korisničkih stranica Zavoda, u sklopu sustava e-Građani, popunjavanjem web-obrasca, kao i u svim područnim službama, uredima i ispostavama Zavoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!