OPARA TRENIRA STROGOĆU

[VIDEO/FOTO] Prosvjed na Marjanu: Dosta je bilo da krkani ugrožavaju građane u rekreaciji!

01.08.2020 u 21:39

Bionic
Reading

Nekoliko stotina Splićana na poziv Društva Marjan prosvjedovalo je za reduciranje prometa u zaštićenoj zoni park šume između Instituta i Bena. Gradske vlasti godinama se oglušuju na tu inicijativu, pokazujući da je interes lokala na Benama, godinama u koncesiji tvrtki bivšeg gradonačelnika Željka Keruma, iznad javnog interesa mnogobrojnih Splićana

Biciklisti su se okupili na Institutu u 18.30 sati i provozali do Bena gdje je održan prosvjed 'Za Marjan bez auta!'. Okupljenima se obratio Bojan Ivošević, poručivši da u Splitu očito ima puno ljudi spremnih usred ljeta prosvjedovati za javni interes.

Otkrio je kako je i splitska policija zatražila od Grada Splita da se promet reducira, no ni to nije pomoglo.

'Već smo napisali jedan prijedlog koji gradonačelnik očito nije pročitao. Ne samo da vi tražite zabranu prometa u ovom dijelu park šume Marjan, već to mjesec dana traži i Policijska uprava. Zatražili su da gradonačelnik promijeni odluku i da promet bude sveden na najmanju moguću mjeru. Ništa se nije dogodilo. Najavilo se osnivanje povjerenstva, zar je zaista potrebno za dva A4 papira? Apsurdno je da u povjerenstvu nitko iz civilnog sektora nije uključen', kazao je Ivošević, izvještava Dalmatinski portal.

Okupljeni su potom skandirali: 'Za Marjan bez auta!', a jedan je prosvjednik poručio: 'Koliko građana mora stradati da bi vi stavili jedan potpis?!? Dosta je bilo da krkani ugrožavaju građane u rekreaciji na Marjanu!'.

  • +13
Prosvjed na Marjanu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Uoči prosvjeda, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je za Slobodnu Dalmaciju kazao kako potpuna zabrana prometovanja nije moguća zbog vlasnika nekretnina i zaposlenih kojima treba omogućiti prolazak, a posebno osobama s invaliditetom te da se treba znati točan broj izdanih dozvola.

'Izdavat će se ograničen broj dozvola, a neće biti ni propuštanja taksija za goste koji idu do restorana na Benama. Moram iskreno reći da ima puno dobroga i korektnog u odluci mog prethodnika Baldasara, ali jednostavno se to nije u potpunosti provodilo', kazao je Opara.

U subotu ujutro došlo je i do incidenta na Institutu tijekom triatlon utrke, kada je vozač BMW-a fizički napao čovjeka zaduženom za osiguranje staze.

'Ilegalne sadržaje na Benama je trebalo odavno srušiti i vratiti uvalu u prvobitno stanje, pa sada ne bi trebao nikakav prosvjed', smatra jedna Splićanka.