LOŠI UVJETI RADA

Prosvjed državnih policajaca BiH zbog plaća manjih od 4000 kuna

17.03.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Pripadnici državnih policijskih agencija Bosne i Hercegovine prosvjedovali su u srijedu u Sarajevu pred sjedištem Vijeća ministara tražeći poboljšanje svog materijalnog statusa.

Nekoliko desetaka predstavnika sindikalnih organizacija, koji su predstavljali zaposlene u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji i Ravnateljstvu za koordinaciju policijskih tijela, javno su zatražili od Vijeća ministara povećanje plaća te osiguranje nužnih uvjeta za rad.

Kao drastični primjer naveli su činjenicu da pripadnik Granične policije sada ima plaću manju od 900 konvertibilnih maraka odnosno 3600 kuna.

Državni su policajci računali na povećanje plaća odnosno osnovica kroz proračun za 2021. godinu, no kako on još nije usvojen primanja su im ostala zamrznuta na razini koju smatraju neprihvatljivom.

Usvajanje proračuna BiH blokirali su dužnosnici iz Republike Srpske koji se protive bilo kakvom povećanju izdvajanja na državnoj razini.

Predsjednik sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović kazao je novinarima kako nikome ne može biti jasno da se Predsjedništvo BiH u sadašnjoj situaciji i krizi prouzročenoj pandemijom odlučilo na otvaranje novih sedam veleposlanstava dijelom svijeta, a za policiju novaca nema.

"Otvaraju veleposlanstva u Brazilu i što znam gdje sve ne, a mi ne možemo otići ni do Neuma", kazao je Kahrimanović.

Podsjetio je na činjenicu da Graničnoj policiji sada nedostaje na stotine ljudi jer za njihovo zapošljavanje država također ne želi izdvojiti novac, a ostali u iznimno teškim uvjetima nastoje čuvati istočnu granicu države od ilegalnih migranata.