SELAKOVIĆ U SARAJEVU

Srbija i BiH otopljavaju odnose, Hrvatska im je primjer: 'Pogledajte samo kakve benefite vuku od EU-a'

17.03.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova BiH i Srbije Bisera Turković i Nikola Selaković najavili su u srijedu jačanje bilateralnih odnosa sugerirajući da je došlo vrijeme za bolju komunikaciju i bližu suradnju nakon niza godina u kojima je to zbog političkih prijepora bilo svedeno na najnižu moguću razinu.

Selaković, koji je doputovao u službeni dvodnevni posjet BiH, kazao je nakon razgovora s ministricom Turković u Sarajevu kako su za njegovu zemlju odnosi s BiH iznimno značajni.

"Za Srbiju je iznimno važna stabilnost BiH. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i njen ustroj vlasti temeljen na Daytonskom sporazumu", kazao je Selaković. Dodao je kako su u Srbiji svjesni koliko je BiH komplicirana zemlja, a upravo zbog toga žele njenu stabilnost te su spremni poštovati svaki dogovor kojega postignu "dva entiteta i tri konstitutivna naroda". Pritom je ustvrdio kako posebne veze koje Srbija ima s Republikom Srpskom ni na koji način ne štete međudržavnim odnosima.

Selaković je konferenciju za novinstvo u Sarajevu iskoristio kako bi i sve druge države regije zapadnog Balkana pozvao na jačanje uzajamne suradnje, ali i za zajednički nastup prema Bruxellesu, konstatirajući kako svaka od njih sama za sebe ima puno manju težinu i snagu u komunikaciji s EU nego kada bi nastupale sinkronizirano. Kazao je kako Beograd stoga i inzistira na uspostavi regionalnog "mini Schengena" procjenujući kako nema smisla održavati podijeljeni zapadni Balkan.

Šef srbijanske diplomacije spomenuo je i Hrvatsku ilustrirajući tvrdnju kako su integracije korisne svima.

"Pogedajte samo Hrvatsku kakve ona benefite vuče od EU, primjerice samo za poljoprivredu", kazao je.

Vučić u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Ministrica Turković pohvalila je pak spremnost Srbije na suradnju istaknuvši kako je iz te zemlje stigla i konkretna pomoć u suočavanju s pandemijom prouzročenom koronavirusom.

Kazala je kako je nakon devet godina sada počelo novo radoblje intenzivnih susreta s ciljem jačanja bilateralnih odnosa i ukupne suradnje BiH i Srbije pa se očekuje i obnova prakse zajedničkih sjednica dviju vlada.

"To je interes obje zemlje i svih naših državljana i tu nema dvojbi niti smije biti zapreka", kazala je Turković najavljujući kako treba očekivati rješavanje problema poput definiranja granice, provedbe sporazuma o sukcesiji, imovinsko-pravnih odnosa te pitanja nestalih osoba.

Selakovića je pak opisala kao osobu "koja se drži dogovorenoga", navodeći kako je to najvažnije za suradnju.

Selaković i Turković najavili su kako će Srbija i BiH, u cilju jačanja gospodarske suradnje, ove godine otvoriti zajedničko trgovinsko predstavništvo u Istanbulu.