krvave olimpijske igre

Prošlo je 50 godina od masakra u Münchenu: Bliži li se kraj napetosti u odnosima Njemačke i Izraela?

05.09.2022 u 13:56

Bionic
Reading

Komemoracija kojom se u ponedjeljak obilježava 50. godišnjica palestinskog terorističkog napada na izraelski olimpijski tim u Muenchenu bit će i simboličan kraj napetog poglavlja u odnosima Njemačke i Izraela

Dugoočekivani sporazum o odšteti za ožalošćene obitelji, sklopljen u zadnji čas, pomoći će im da se konačno počnu oporavljati od te tragedije.

Spor oko financijske ponude koju je Berlin prethodno dao obiteljima žrtava prijetio je da će zasjeniti komemoraciju, a članovi obitelji žrtava planirali su je bojkotirati.

U srijedu je konačno dogovoreno da Berlin osigura 28 milijuna eura odštete.

  • +4
50 godina od masakra na Olimpijskim igrama u Minhenu Izvor: Profimedia / Autor: Keystone Pictures USA / Zuma Press

Uz to, njemačka je država prvi puta priznala svoju "odgovornost" za propuste koji su doveli do smrti 11 izraelskih sportaša.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier priznao je u nedjelju da je "sramotno" što je Berlinu trebalo tako dugo da postigne dogovor s obiteljima žrtava.

"Predugo smo odbijali priznati bol ožalošćenih", rekao je Steinmeier na državnom banketu u povodu posjeta izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga.

"I predugo nismo htjeli priznati da i mi snosimo svoj dio odgovornosti. Na nama je bilo da zajamčimo sigurnost izraelskih sportaša", rekao je.

Uoči ceremonije u ponedjeljak u zračnoj bazi Fuerstenfeldbruck gdje je talačka kriza dosegla svoj tragični vrhunac, njemački dužnosnik zadužen za borbu protiv antisemitizma Felix Klein, rekao je da je "vrijeme za ispriku".

"I mislim da će predsjednik pronaći prave riječi na komemoraciji", rekao je. 

"Nije bilo ni minimalnog napora"

Dana 5. rujna 1972., osam naoružanih napadača palestinske militantne skupine "Crni rujan" upali su u prostorije izraelskog tima u olimpijskom selu, ubili dvojicu i uzeli devet Izraelaca za taoce.

Zapadnonjemačka policija odgovorila je neuspješnom operacijom spašavanja u Fuerstenfeldbrucku u kojoj je ubijeno svih devet talaca, pet od osam otmičara i jedan policajac.

Igre su trebale biti slika nove Njemačke 27 godina nakon holokausta, ali su umjesto toga otvorile duboki jaz s Izraelom.

Godine 2012. Izrael je objavio 45 službenih dokumenata o ubojstvima, uključujući posebno deklasificirani materijal, koji je kritizirao rad njemačkih sigurnosnih službi.

U izvještaje je uključen i službeni iskaz bivšeg šefa izraelske obavještajne službe Zvija Zamira koji je rekao da njemačka policija "nije učinila ni minimalan napor da spasi ljudske živote".

"Neljudski i neshvatljivo"

Ožalošćene obitelji godinama su se borile da od Njemačke dobiju službenu ispriku, pristup službenim dokumentima i odgovarajuću odštetu veću od početnih 4,5 milijuna eura.

Još prije samo dva tjedna, rođaci žrtava rekli su da im je ponuđeno 10 milijuna eura, uključujući svotu koju su već primili.

Ankie Spitzer, čiji je suprug Andre Spitzer ubijen prilikom uzimanja talaca, prethodnu je ponudu nazvala "uvredljivom".

"Došla sam kući s lijesovima nakon masakra", rekla je za AFP.

"Ne znate kroz što smo prošli u proteklih 50 godina."

Herzog je naglasio bol s kojom se susreću ožalošćene obitelji, rekavši da su jednostavno "udarili u zid" kad god su to pitanje pokušali pokrenuti s Njemačkom ili čak s Međunarodnim olimpijskim odborom.

"Mislim da je ovdje došlo do tragičnog neprihvaćanja odgovornosti", rekao je, navodeći niz propusta koji su bili "neljudski i neshvatljivi" poput "činjenice da su taoci vođeni na klanje, a Igre su se nastavile".

Nakon prvotna prekidta, tadašnji predsjednik MOO-a Avery Brundage izjavio je da se "Igre moraju nastaviti".

Herzog je izrazio nadu da će sporazum o odšteti "ovu bolnu epizodu dovesti do točke iscjeljenja".

"Nadam se da ćemo se od sada nadalje sjećati, prizivati ​​i što je najvažnije potvrditi lekcije ove tragedije, uključujući važnost borbe protiv terorizma, za buduće generacije", rekao je izraelski predsjednik.