statistički podaci

Prošle godine u zemlju se vratilo 26 tisuća građana. Zaustavljen trend rasta broja iseljavanja?

29.06.2019 u 08:39

Bionic
Reading

Prema službenim statističkim podacima 2018. godina ostat će zapamćena kao granična godina u kojoj je konačno zaustavljen trend rasta broja iseljenih iz Hrvatske i povećan broj doseljenika

Koliko je točno među njima povratnika, bit će poznato sredinom srpnja, kada DZS objavi detaljnije podatke, no prema prvim podacima u Hrvatsku lani se iz inozemstva doselilo 26 tisuća građana, piše Večernji list.

Migracijski saldo zemlje i dalje je negativan te je broj iseljenih za oko 13 tisuća veći od broja doseljenih, no smanjio se broj građana koji su napustili zemlju na 39 tisuća s 47 tisuća u godini prije. Broj doseljenih gotovo se udvostručio s 15,5 tisuća iz 2017. godine, što bi moglo značiti da su se u većem broju počeli vraćati građani koji su napustili zemlju u proteklih šest godina.

Prema neslužbenim procjenama, Hrvatsku je od 2013. godine napustilo oko 300 tisuća građana, dok je službena statistika registrirala oko 190 tisuća iseljenih i oko 90 tisuća doseljenih. Gleda li se zadnja godina prije ulaska u EU – 2012. – iz Hrvatske se godišnje iseljavalo oko 13 tisuća građana, a u zemlju se useljavalo oko 9 tisuća građana, piše Večernji list.

  • +2
Iseljavanje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL