UNATOČ VELIKOM DUGU

Proslavljenog vaterpolista Zagreb godinama ne može izbaciti iz gradskog prostora

21.12.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Ronalda Lopatnyja, bivšeg proslavljenog vaterpolista, Grad Zagreb nikako da izbaci iz prostora u Palmotićevoj 13 zbog neplaćanja najamnine, komunalne naknade i spomeničke rente, za koji je nagomilao dug od 77 tisuća kuna

Naime gradske su vlasti prije nekoliko dana ponovno donijele odluku o raskidanju ugovora s njime, iako je takva odluka donesena i u proljeće 2015. godine. Riječ je o prostoru u kojem je Lopatny imao restoran 'LR' koji ne radi već nekoliko godina. Tvrtka koja je bila vlasnik restorana ugašena je 2013. godine. Ponovno je aktivirana 2016. godine, ali i opet ugašena 2017.

Lopatny je u prostor od 96 kvadratnih metara ušao 1999. uz mjesečnu najamninu od 5.541 kunu, a ona se s protekom godina smanjivala i na kraju je iznosila 2.139 kuna. 

Tijekom 2014. i 2015. godine poslane su mu tri opomene i na jednu nije reagirao, zbog čega mu je ugovor otkazan 2015. Tada je ukupan dug iznosio, bez obračuna kamata, 67.500 kuna.

No unatoč raskidu ugovora Lopatny iz spornog prostora nije izašao. Svaki put je tražio duži rok za podmirenje, pozivao se na Parkinsovu bolest,  a onda je u travnju 2016. podmirio dugovanja pa je zaključak o raskidanju ugovora stavljen van snage. Potom je sklopio ortački ugovor s Ivanom Kapor s Korčule o zajedničkom ulasku u posao.

Međutim, u travnju 2017. godine ispostavilo se da se dugovanja ponovno gomilaju, poslana mu je opomena, a on je zatražio odgodu za podmirenje duga od 30 dana da bi u srpnju putem odvjetničkog društva Hraste i partneri zatražio raskid postojećeg ugovora i sklapanje novog na način da zakupac umjesto njega bude njegova kći Maja Lena te Hrvatska udruga za zaštitu prava likovnih umjetnika Ars Croatica.

  • +36
Sva lica Maje Lene Lopatny Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Glavni tajnik spomenute udruge je Silvije Hraste, odvjetnik koji zastupa Lopatnyja.

Grad u kolovozu odgovara da je iz dopisa razvidno da bi zakupac u tom slučaju, uz Maju Lenu i Ars Croaticu, bila i Ivana Kapor, ali i dodaje da sklapanje takvog ugovora nije moguće jer je prostor predviđen za ugostiteljsku djelatnost, a Ars Croatica je registrirana za likovnu djelatnost.

Dva mjeseca nakon toga Lopatny ponovno traži produljenje roka za plaćanje dugova i navodi da posao nije mogao započeti jer Kapor nije poštovala svoju obvezu iz Ugovora o ortaštvu, odnosno nije uložila sredstva u rekonstrukciju, uređenje i opremanje prostora.

Međutim Grad upozorava Lopatnyja da neispunjenje obveza iz Ugovora o ortaštvu između njega i Kapor ne može biti opravdan razlog zbog kojeg se u prostoru ne obavlja djelatnost i zbog kojeg postoji dugovanje te nakon toga donosi odluku o raskidanju ugovora.

Kapor je inače do prije nekoliko godina bila vijećnica HDZ-a u Vijeću Grada Korčule da bi potom prešla u Hrid, a danas predstavlja Most. Uz to je vlasnica konobe Morski konjic na Korčuli.

  • +30
Zagreb Izvor: tportal.hr / Autor: tportal