VIŠAK PRIHODA

Proračun Primorsko-goranske županije rebalansom povećan za 26,4 milijuna eura

25.05.2023 u 23:13

Bionic
Reading

Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak rebalans kojim se konsolidirani proračun za ovu godinu povećava za 11,8 posto, ili 26,4 milijuna eura, te iznosi gotovo 250,6 milijuna eura.

Pročelnik za financije Krešimir Parat rekao je da se u 2023. povećavaju tekući prihodi za 18,2 milijuna eura, a prenesena financijska sredstva za 8,2 milijuna eura. Prihodi županijskih korisnika povećavaju se za 12,2 milijuna eura, a županije za šest milijuna.

Župan Zlatko Komadina rekao je da su amandmani nezavisnih zastupnika Ive Rinčić i Borisa Popovića pravno neispravni, ali je na temelju njihovih predložio svoje amandmane, od kojih se prvi odnosi na 300 tisuća eura za poduzetnike, za subvencije za prijavu projekata za europska financijska sredstva.

Prihvaćen je i amandman o 25 tisuća eura za novu ogradu na rukometnom igralištu u Vrbovskom i amandman o šest tisuća eura za Sveučilište za treću dob u lokalnoj zajednici za promociju aktivnog starenja.

Nije prihvaćen amandman o 150 tisuća eura za rekonstrukciju knjižnice u Vrbovskom jer je to, kako je objasnio župan, realizirano putem prve raspodjele iz Fonda za Gorski kotar. Predložio je i prihvaćen je amandman o 25 tisuća eura za semafor za nogometno igralište Krimeju.

Skupština je prihvatila i amandman Vesne Blanuše i Dejana Jakšića (SDSS) o 40 tisuća eura za uređenje cestovne infrastrukture na području Gomirja i Moravica u gradu Vrbovskom.

Butorac (PGS): Prekrajanje proračuna - politička trgovina kupovanja glasova

Franjo Butorac (PGS) rekao je kako mu se ne sviđa način na koji se prekraja proračun, da su odjednom predani amandmani koji se odnose isključivo na Vrbovsko od ljudi za koje se to ne bi očekivalo te kako ima osjećaj da je riječ o političkoj trgovini kupovanja glasova.

Nezavisni vijećnik Boris Popović istaknuo je da je amandman za poticaje poduzetnicima predložen jer su slabo konkurentni pa im se želi pomoći da pokrenu projekte za brži rast i veće plaće.

"Iznenađen sam što je župan prihvatio amandmane i nije riječ ni o kakvoj političkoj trgovini", dodao je.

Komadina je rekao da se ni s kim nije čuo u vezi s amandmanima.

Govoreći o izdvajanju za ceste u Gomirju i Moravicama, istaknuo je da je riječ o namjenskom novcu te da „Grad Vrbovsko baš ne gradi ceste i ne održava prometnice u najboljem redu prema mjestima gdje žive Srbi“ pa je, dodao je, prihvatio amandman vijećnika koji ondje žive.

Na traženje nezavisnog vijećnika Leonarda Pavele da to dodatno objasni, Komadina je odgovorio kako u obrazloženju amandmana piše da se „potreba za amandmanom javlja zbog potrebe za smanjenjem nejednakosti u kvaliteti ponajprije prometne infrastrukture u područjima naseljenim nacionalnim manjinama u odnosu na zajednicu u kojoj živi većinsko stanovništvo“.

"Mi ćemo dati sredstva da se te ceste dovedu na standard ostalih cesta u Vrbovskom", istaknuo je Komadina.