bez iznenađenja

Propast Vladinog plana: Niti jedna općina se ne želi ukinuti ili spojiti

17.04.2023 u 16:21

Bionic
Reading

Niti jedna općina ne želi se dobrovoljno ukinuti ili spojiti s drugom općinom sedam mjeseci nakon javnog poziva koje je uputilo Ministarstvo financija

“Jedinice lokalne samouprave javljaju se kontinuirano na otvoreni javni poziv za funkcionalno i stvarno spajanje, pri čemu je do sada iskazan interes jedinica lokalne samouprave primarno na funkcionalnom spajanju”, napominju u Ministarstvu.

Ministarstvo financija još je 8. rujna prošle godine raspisalo javni poziv za dodjelu pomoći jedinicama lokalne samouprave za funkcionalno ili stvarno spajanje, ali sedam mjeseci kasnije za stvarno spajanje nije se javio nitko, doznaje N1 u Ministrstvu financija.

Iz Ministarstva financija odgovaraju da su se dosad 93 jedinice lokalne samouprave (JLS) javile na javni poziv za neki od modela funkcionalnog spajanja, s time da su se neke jedinice javile na više modela.

Pod funkcionalnim spajanjem misli se primjerice na zajedničkog službenika, pročelnika, upravni odjel, trgovačko društo i sl. Treba imati na umu i da je dio onih koji su se prijavili na javni poziv već i prije toga proveli spajanje nekih funkcija.

Vlada je već prošle godine osigurala 100 milijuna kuna potpore godišnje za ovu mjeru no velik dio tog novca mogao bi ostati nepotrošen. Reforma lokalne samouprave dio je Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prema kojem država planira u četiri godine ukinuti 85 općina ili funkcionalno spojiti njih 171.

Iz državnog proračuna isplaćeno je dosad 1.311.930,87 eura,odnosno 9.884.743,16 kn, a obuhvaćeno je 119 jedinica lokalne samouprave jer su se neke javile na više modela.

Broj obuhvaćenih JLS po modelima i isplaćeni iznos su:

Model A zajednički službenik (37 JLS) – 103.675,59 EUR Model B zajednička služba ili upravni odjel (15 JLS) – 20.579,34 EUR Model C zajedničko trgovačkog društvo ili ustanova (67 JLS) – 1.187.675,94 EUR

Inače, u Republici Hrvatskoj ustrojeno je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave i to 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije, tako da je u Republici Hrvatskoj sveukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.