načelnik sigeta

Zulim ide na sud zbog prijetnji novinaru Vukoviću

06.04.2023 u 23:38

Bionic
Reading

Županijski sud u Splitu potvrdio je pravomoćnost optužnice protiv dugogodišnjeg načelnika Općine Siget i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Vinka Zulima koji se tereti za prijetnje novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da je sud prihvatio žalbu državnog odvjetnika na raniju odluku optužnog vijeća splitskog Općinskog suda protiv Zulima s obrazloženjem kako izrečene riječi nisu konkretizirane te da činjenični opis optužnice ne predstavlja ozbiljnu prijetnju, kao ni da iz riječi, koje se okrivljeniku stavljaju na teret, proizlazi namjera da se ustraši ili uznemiri Vukovića.

Prema mišljenju optužnog vijeća prvostupanjskog suda, riječ je o neprimjerenoj i uvredljivoj komunikaciji, a ne ozbiljnoj i konkretiziranoj prijetnji, dodaje tužiteljstvo.

Viši sud je, dodaje tužiteljstvo, u obrazloženju rješenja o osnovanosti optužnice naveo kako optužnica sadrži sve što je potrebno da se po njoj može postupati, pa tako i sadržaj riječi za kojeg državni odvjetnik smatra da su njima ostvarena zakonska obilježja kaznenog djela prijetnje.

Ujedno, sud navodi i kako državni odvjetnik u svojoj žalbi pravilno ukazuje kako riječi koje je okrivljenik izgovorio, valja promatrati u kontekstu čitavog događaja i kako sve upućene riječi ukazuju na postojanje osnovane sumnje u ostvarenje utuženog kaznenog djela.

Tužiteljstvo tereti Zulima da je tijekom telefonskog razgovora 20. siječnja prošle godine, revoltiran pitanjem o zapošljavanju njegovog sina u Općini, povišenim tonovima najprije uputio uvrede, a potom i ozbiljnu prijetnju što je kod novinara izazvalo osjećaj uznemirenosti i straha za njega i njegovu obitelj.

Vuković je, prema optužnici, nazvao Zulima da ga upita je li M. Z., za kojeg navodi da je zaposlen u Općini, njegov sin. Na to je Zulim planuo i rekao Vukoviću da zna tko je i gdje živi te da ima dvije curice. Vrijeđao ga je i spomenuo mogućnost dolaska na Vukovićevu adresu stanovanja.

Okrivljen i za neopravdano trošenje općinskog novca

Kada je novinar pitao što bi napravio da dođe, Zulim mu je poručio da bi ga poljubio u čelo, navodi se u optužnici.

Optužnica protiv Zulima je podignuta prošlog ljeta, a u jesen 2022. Uskok ga je osumnjičio da je je 2017. i 2018. neopravdano trošio općinski novac za reprezentaciju.

Okrivljen je kako je nalagao da općina Seget Donji, dok joj je bio na čelu, za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom te, iako za to nije bilo nikakve osnove, takve usluge naručuje i plaća općina.

Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i Zulimovih usmenih naloga, za pružene usluge ispostavljali račune općini.

Pritom je, navode u Uskoku, vlastoručno pisao obrazloženja za takva druženja, tvrdeći da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zapravo se radilo o članovima HDZ-a kao općinske vladajuće stranke te pojedinim općinskim djelatnicima.