SANADER O SLOVENSKOJ BLOKADI

Propast pregovora znači propast ideje ujedinjene Europe

24.06.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Komentirajući najnovije otkazivanje pristupne konferencije zbog slovenske blokade, hrvatski premijer Ivo Sanader je na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima HUP-a i sindikata rekao da propast pregovora s Hrvatskom znači i propadanje ideje ujedinjene Europe

Češko predsjedništvo u srijedu je odlučilo otkazati pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak, 26. lipnja, jer zbog slovenske blokade nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti.

Ujedinjena Europa i europske integracije temelje se na vrijednostima koje zagovara Hrvatska, a koje Slovenija, nažalost i na svoju štetu, demantira, odnosno svojim ponašanjem prema Hrvatskoj dovodi u pitanje, rekao je Sanader te dodao da su te vrijednosti suradnja, međunarodno pravo i načelo solidarnosti.

'Nastavi li Slovenija s ucjenama prema Hrvatskoj, a jučer smo čuli nove ucjene u kojima se kaže da mi trebamo prihvatiti neki sporazum koji je Hrvatska odavno odbacila, onda možemo postaviti pitanje zašto Slovenija nije prihvatila sporazum koji je zadnji bio na stolu i koji je prihvatio Hrvatski sabor', rekao je Sanader.

Istaknuo je da je hrvatski prijedlog bio da se pitanje granice odvoji od pregovora, kao što je bilo u slučaju slovenskog ulaska u Uniju. 'Ništa drugo ne tražim od gospode u slovenskom državnom vrhu, nego da primijene isto načelo koje je bilo primijenjeno na Sloveniju, a to je da postoji otvoreno pitanje koje nitko ne niječe i da Slovenija deblokira pregovore Hrvatske s EU-om i pusti Hrvatsku da završi svoj dio posla, a kad budemo u EU-u rješavat ćemo pitanje granice', rekao je premijer.

Upitan smatra li da je švedsko predsjedništvo EU-a diglo ruke od slovensko-hrvatskog spora, rekao je da nitko nije digao ruke ni od koga: 'Ako se dignu ruke od ovoga, dižu se od ujedinjene Europe', dodao je Sanader jer Europa ima šansu samo ako se temelji na načelima svojih osnivača.

Ponovio je da Hrvatska neće dati 'ni centimetra teritorija' za nastavak pregovora i članstvo u EU-u. Hrvatski premijer je ocijenio da bi najnoviji događaji mogli utjecati na rast euroskepticizma u Hrvatskoj i Europi te na eurointegracije u cjelini.

Upitan smjenjuje li hrvatska vlada veleposlanika pri UN-u Nevena Juricu, odgovorio je da se s predsjednikom Stjepanom Mesićem dogovorio o nekoliko kadrovskih rješenja koja su u proceduri i da će sve biti poznato nakon što se ona završi.