SJEDNICA SABORSKOG ODBORA

Propala rasprava o Lozančiću, SDP otvara istragu kako i zašto je smijenjen

18.02.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Iako je predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić želio na dnevni red današnje sjednice staviti raspravu o smjenama u sigurnosno-obavještajnom sustavu, vladajuća većina ipak je to odbila. I HDZ i Most, koji je prije samo tjedan dana tražio raspravu, lopticu vezano uz smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića prebacili su na premijera Tihomira Oreškovića

Saborski Odbor za unutarnju politiku većinom glasova odlučio je da neće ni raspravljati o smjenama u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Naime, vladajuća većina glasovima svojih članova bila je protiv da se ta točka uopće stavi na dnevni red, što je predložio predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Protiv rasprave bilo je sedam članova, a među njima i Mostova Ines Strenja Linić.

'Most je nakon uvida u ovu situaciju, koja je vrlo kompleksna, donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića jer ovo nije stvar pojedinca, nego kompletne situacije unutar obavještajnog sustava, koja će očito trebati određene promjene. Obavještajni sustav je kompleksan i za njegove promjene će trebati konsenzus svih stranaka i svih klubova i vjerojatno će trebati donijeti neka nova zakonska rješenja. U ovom trenutku smatramo da samo onaj tko ima po Ustavu i zakonu pravo da razrješava i postavlja su predsjednica, koja je svoju odluku već donijela, te premijer. Ostavljamo premijeru da u miru, uvidom u cijelu situaciju, donese svoju odluku i u tome ga podržavamo kao Most', pojasnila je nakon sjednice Strenja Linić.

Podsjetimo, prije samo tjedan dana Strenja Linić je sa saborske govornice u ime Mosta tražila da Odbor sasluša Lozančića i rekla da se Most protivi smjeni bez sazivanja nadležnog odbora. Stoga su je novinari upitali kako to da je došlo do promjene mišljenja.

'U ovom trenutku ne želimo ni na koji način utjecati na proces koji je u tijeku, a to je da premijer Orešković sagleda cijelu situaciju i donese svoju odluku', kazala je danas mostovka.

Sličnog je stava bio i HDZ-ov potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku Miroslav Tuđman. 'Da danas pokrenemo istragu na Odboru, uletjeli bismo u proces koji još nije završen jer se još uvijek čeka odluka predsjednika Vlade o tome što će biti s inicijativom predsjednice države o smjeni Lozančića. Treći razlog je moralni razlog, u situaciji kada bivši premijer kaže da šačica probisvijeta mijenja čelnika službe, a to znači da kaže da su i predsjednica države i članovi Vlade probisvijeti', kazao je Tuđman, dodavši kako bi jedino pristao na raspravu o stanju u cijelom sigurnosnom sustavu koju traži već dvije godine.

SDP: Krećemo u osnivanje istražnog povjerenstva

Većina očito ne želi ni razgovarati o temi iako znaju da mogu odbiti bilo kakav zaključak što bi bio predložen od onih koji čine manjinu u Odboru, kazao je nakon sjednice predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

'Ali strah od rasprave je logičan onog trenutka kad u postupku inicijative za smjenu čelnih ljudi SOA-e navedete da su prekršili zakon, a zapravo nitko ne zna tko je utvrdio da je došlo do kršenja zakona, kad ono tijelo koje je po zakonu predviđeno upravo da treba razgovarati o ovakvim temama, pa možda i samo donijeti odluku da je zaista bilo kršenja pravila, odbija zahtjev da se razgovara o tome te da se izvrši stručni nadzor i da članovi Odbora budu upoznati sa svim razlozima zašto je netko smijenjen. Javnost ostaje uskraćena za priliku da dobije takvu informaciju', rekao je Ostojić.

Ponovio je da je predsjednica inicirala smjenu Lozančića, da se čeka supotpis, a da nema argumenata zašto ga se smjenjuje.

'Ne može to biti na način da se netko nekome sviđa ili ne sviđa - zakon ne predviđa situaciju da je izgubljeno povjerenje razlog zašto nekoga možete maknuti. To vam je upravo ono što ne bi trebalo raditi i mislim da se radi o vrlo osjetljivoj situaciji i zato smatramo da je to potrebno staviti na dnevni red. Moram naglasiti da će, nakon ovog odbijanja vladajućih da uopće razgovaraju o takvoj temi, SDP iskoristiti svoju mogućnost i da ćemo doći do situacije da pokrenemo postupak s istražnim povjerenstvom, zatražimo da vidimo što je bilo. Ali očito da ćemo vjerojatno doživjeti istu situaciju, a to je da će vladajući pokušati i tu nadglasavanjem zaustaviti da se išta sazna o ovoj situaciji', rekao je Ostojić.

Upitan kada će pokrenuti proceduru osnivanja istražnog povjerenstva, Ostojić je kazao: 'Kad se dogovorimo u klubu zastupnika - ne želim prejudicirati.'

Među onima koji su podržali da se otvori rasprava o smjeni Lozančića bio je i HDSSB-ov Josip Salapić. 'Smatramo u HDSSB-u da je ovo pitanje trebalo otvoriti. Ovaj odbor nije tu da šuti, nego da raspravlja kada je u pitanju nacionalna sigurnost. Postoje li zakonski razlozi za smjenu, o tom potom. Treba raspraviti, ne štitimo nikoga. Trebamo štititi zakon', rekao je Salapić.