tragedija kod miamija

Pronađena peta žrtva urušavanja zgrade na Floridi, 156 osoba smatra se nestalima

27.06.2021 u 08:00

Bionic
Reading

Broj žrtava urušavanja stambene zgrade u Surfsideu na Floridi u subotu se popeo na pet, a još 156 osoba smatra se nestalima, objavila je gradska čelnica

"Spasilačke ekipe pronašle su još jedno tijelo u ruševinama, a u potrazi su otkriveni i drugi ljudski ostaci", objavila je čelnica MIami-Dade okruga Daniella Levine Cava na konferencije za medije.

"To znači da je broj nestalih smanjen na 156, a broj potvrđenih smrtnih slučajeva popeo se na pet". dodala je Levine Cava.

Velik dio dvanaesterokatnice u predgrađu Miamija Surfisedu urušio se iznenada rano ujutro u četvrtak dok su stanari spavali. Uzrok nesreće još nije poznat. Potraga za mogućim preživjelima još traje.

  • +16
Srušena zgrada na Floridi Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Podsjetimo, jučer je objavljeno kako je tri godine prije smrtonosnog urušavanja stambene zgrade na jugu Floride stručni konzultant je upozorio da postoje dokazi "strukturnog oštećenja" betonske deke ispod bazenske platforme te velike pukotine i osipanje betona u podzemnoj garaži, izvijestio je u subotu The New York Times. 

The Times navodi da je konzultant, inženjer Frank Morabito, u izvješću od listopada 2018. upozorio na probleme, na osnovi čega je izrađen projekt sanacije čija je provedba trebala započeti uskoro, više od dvije i pol godine nakon što su upravitelji zgrade upozoreni. Upravitelj zgrade objavio je dio tih problema nakon nesreće. No dužnosnici Surfsidea u petak su objavili Morabitovo izvješće koje je otkrilo pune razmjere štete na betonu i armaturi, navodi list.