strah od huligana

Promjena uoči utakmice: 'Podržavam odluku berlinske policije'

15.06.2024 u 08:01

Bionic
Reading

Hrvatska danas protiv Španjolske u 18 sati igra u Berlinu. Hrvatski navijači okupirali su njemačku prijestolnicu u kojoj tijekom EP-a u nogometu savezni policajci smiju nositi njemačke zastave na svojim automobilima, ali berlinski ne smiju

Do promjene je došlo nakon što je dopuštenje saveznim policajcima dala savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD).

Ona je promijenila svoje prvotno mišljenje uoči početka prve utakmice između Njemačke i Škotske. S druge strane, berlinski policajci ne smiju nositi njemačku trobojnicu. Kako je rekla glasnogovornica berlinske policije, zastavu nije dopušteno nositi zbog - neutralnosti.

U slučajevima kada su jedinice savezne policije podređene berlinskoj policiji, policijski zapovjednik bi, prema njezinim riječima, trebao odlučiti, ovisno o situaciji, mogu li njemačke zastave ostati na vozilima savezne policije. Iris Spranger (SPD), zadužena za unutarnje poslove u Berlinu stoji iza zabrane. Za Berliner Zeitung je izjavila: 'I dalje podržavam odluku berlinske policije, prema kojoj se berlinska policija zalaže za neutralnost. Čak i na međunarodnom sportskom događaju kao što je UEFA EURO 2024. s međunarodnim gostima, berlinska policija mora djelovati i biti percipirana nepristrano i nepristrano'.

Nancy Faeser izjavila je, između ostalog, za Bild: 'Naši službenici stoje iza naše njemačke reprezentacije. Zato je dopušteno isticanje njemačkih zastava na vozilima savezne policije tijekom Europskog prvenstva. Zabrana iz razloga neutralnosti je obustavljena'.

Berlinskim policajcima već duže vrijeme zabranjeno je isticati zastave tijekom nogometnih natjecanja. Na Svjetskom prvenstvu 2006. tadašnji šef berlinske policije Dieter Glietsch zabranio je hitnim službama da nose njemačke zastave. Objasnio je da nisu nogometni navijači. Vodstvo policije zabrinuto je da bi njemačke oznake na policijskim automobila i uniformama mogle imati negativan učinak na navijače protivničkih momčadi.

'Zbog svog posebnog značaja kao nacionalnog simbola, savezna zastava također predstavlja predanost Njemačkoj i njezinim temeljnim vrijednostima u kontekstu Europskog nogometnog prvenstva', napisao je Florian Albrecht, profesor prava na sveučilištu u u Brühlu, na pravnom portalu Legal Tribune Online.

'S obzirom na društvenu važnost nogometa i veliku participaciju stanovništva na Europskom prvenstvu, s ciljem osiguravanja neutralnosti, trebalo bi biti bezopasno da se policijski službenici identificiraju kao navijači', naveo je profesor.

Njemačka zastava ne krši načelo neutralnosti ništa više od zastave duginih boja na policijskim vozilima. S obzirom na to, mnogo toga ukazuje na to da bi isticanje savezne zastave i zastave duginih boja trebalo biti tretirano na isti način.

Glasnogovornik parlamentarne skupine ekstremne desnice AfD-a u Zastupničkom domu Berlina, Karsten Woldeit, pozvao je s Spranger da dopusti berlinskim policajcima korištenje zastave.

  • +37
Hrvatski navijači, najveća zastava, Berlin, 14.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL