psk_2

GOLIJADA ELFA

Demonstracija sile; je li Njemačka nakon razbijanja Škotske favorit Eura?

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 14.06.2024 23:13
  • Objavljeno 14.06.2024 u 22:59
Bionic
Reading

Njemačka je pobijedila Škotsku na otvaranju Europskog prvenstva na domaćem tlu. U Münchenu je završilo 5:1 za domaćina, koji je pokazao kako može otići daleko. Ali, ima li dovoljno kvalitete za osvajanje europske krune?

Kako otvoriti Euro kod kuće u tri jednostavna koraka? Ako pitate Juliana Nagelsmanna, njemačkog izbornika, onda ovako nekako...

Prvo, stvorite višak u sredini terena suparničke polovice s Tonijem Kroosom, İlkayem Gündoğanom, Kaijem Havertzom kao lažnom devetkom i dvojicom krila koje vole ulaziti unutra. Drugo, kroz posjed osigurati prostor i vrijeme za svoje match-winnere da naprave razliku u posljednjoj trećini. Florian Wirtz i Jamal Musiala pokazali su da su više od krilnih plejmejkera.

I treće, nakon zdrave razlike od dva ili tri gola, braniti se kroz posjed, proaktivno, kontrolirati utakmicu i demonstrirati silu svima koji su Elf mislili otpisati na temelju loših rezultata na posljednja tri velika natjecanja. Njemačka je razbila Škotsku u Münchenu s 4:0; nakon 10 minuta bilo je 1:0 (Wirtz), nakon 19 već 2:0 (Musiala), a u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Kai Havertz realizirao je penal za 3:0 i usput ostavio Škotsku s desetoricom na terenu nakon crvenog kartona za Ryana Porteousa.

Bilo je tek poluvrijeme, a utakmica je već bila riješena. U nastavku je Škote dokrajčio Niclas Füllkrug u 68. Moglo je biti i više od 4:0 da je bilo malo više preciznosti. Škotska je prvi udarac prema Manuelu Neueru uputila u, pazite, 87. minuti. I to čak nije bio šut škotskog igrača; Antonio Rüdiger zabio je auto-gol. Utakmica je tada već efektivno bila riješena, ali Emre Can je svejedno u sudačkoj nadoknadi stavio točku na i golom za 5:1.

Pitanje je, dakle, znači li ovo da je Njemačka zaista ozbiljan kandidat za titulu prvaka Europe, titulu koju Elf nema još od 1996. i Eura u Engleskoj? Treba biti oprezan sa zaključcima iz samo jedne utakmice i imati na umu da Škotska nije momčad iz višeg ranga europskih reprezentacija, ali teško je oteti se dojmu da je ovo funkcionalna momčad s odličnim spojem individualne kvalitete i momčadske organiziranosti.

Kroos donosi zavidnu količinu kontrole u sredini terena, Gündoğan je monstrum u oba smjera koji prijeti u kaznenom prostoru, a može i kontrolirat tempo kroz dodavanja, a Wirtz i Musiala su super-zvijezde koje mogu prelamati utakmice. Nijemci u Kimmichu imaju i jednog od ponajboljih europskih hibridnih bekova. Večeras se poklopilo baš sve; momčad je odradila plan na terenu, sitnice su otišle na njemačku stranu i rezultat je zastrašujuć.

Pa ipak, reprezentativni turniri strašno su specifični i dojam na terenu često nije nikakav prediktor budućih uspjeha. Portugal i Italija slavili su na posljednja dva Eura, a u nokaut fazi oba turnira došli su samo do dvije pobjede u regularnom dijelu utakmice (Portugal protiv Walesa u polufinalu, Italija protiv Belgije u četvrtfinalu). Drugim riječima, ovo ne mora značiti ništa.

Bila je to najveća pobjeda njemačke reprezentacije na europskim prvenstvima i najveća pobjeda uopće jedne momčadi na otvaranju europskih smotri. Ova Njemačka je ozbiljno dobra, ali Nagelsmann će prvi upozoravati protiv euforije nakon prve utakmice.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal