NA NJEMAČKOJ TELEVIZIJI

Promašen dokumentarac o raspadu Jugoslavije: neprecizno i puno stereotipa

11.04.2017 u 22:29

Bionic
Reading

Njemačka javna televizija WDR (Westdeutsches Rundfunk) 6. travnja emitirala je 45-minutni dokumentarni film ‘Der Balkan: Als aus Nachbarn Feinde wurden’ (Balkan: Kako su od susjeda postali neprijatelji) u režiji Birgit Wuthe. Riječ je o doxu što se bavi ‘krvavim građanskim ratovima raspada Jugoslavije’ u kojima je ‘poginulo više od 100 tisuća ljudi’, a čije se ‘posljedice osjećaju u regiji i danas’

Dokumentarni film ‘Balkan: Kako su od susjeda postali neprijatelji’ započinje kadrovima Splita i tekstom u kojem se objašnjava da je to ‘Balkan i njegova jadranska obala, raj za godišnje odmore’, nakon čega se dramatično konstatira: ‘Prije 25 godina bilo je to mjesto jednog rata koji je sve promijenio.’ Taj neprecizan početak zapravo je odlika cijelog filma koji je emitiran ovih dana na njemačkoj javnoj televiziji WDR i može se pogledati u medijateci ARD-a. Nakon toga slijede kadrovi Sarajeva i pojavljuje se naslov ‘Der Balkan: Als aus Nachbarn Feinde wurden’ uz dramatičnu orijentalnu muziku.

Dox koji je režirala Birgit Wuthe prvih deset minuta posvećuje povijesti Jugoslavije, od raspada Osmanskog Carstva preko Drugog svjetskog rata do godina nakon smrti Josipa Broza Tita. Ističe se da je 1970-ih Jugoslavija postala poželjna turistička destinacija za mnoge Nijemce te da je bila i jedina socijalistička zemlja koja je slala gastarbajtere u Njemačku. Izbor sugovornika za dox većinom je zanimljiv, iako se inzistira na njemačkoj perspektivi. To su njemačka povjesničarka dr. Marie-Janine Calic, politolog i ‘ekspert za Balkan’ dr. Jörg Becker, njemačka novinarka Christiane Schlötzer-Scotland i drugi.

Ona je naročito indikativna u tome da se priča o raspadu Jugoslavije u ovom dokumentarcu pripovijeda iz njemačke perspektive te se ističe da je njezin otac bio njemački vojnik koji je sudjelovao u okupacijskim snagama Hitlerove vojske u Drugom svjetskom ratu, čiji se zločini baš i ne spominju. No zato spomenuta novinarka objašnjava u kameru da joj je otac rekao da je Balkan nešto najgore što je doživio i savjetovao joj je da ondje nikad ne ide. Christiane Schlötzer-Scotland ujedno je bila supruga njemačkog novinara Egona Scotlanda koji je pisao za minhenski Süddeutsche Zeitung i poginuo u Glini u ljeto 1991., na početku rata u Hrvatskoj. Tako se u ovom dokumentarcu i Drugi svjetski rat i Domovinski rat prezentiraju iz perspektive jedne njemačke obitelji, koja je u prvom igrala ulogu stranog okupatora i podržavatelja marionetskih zločinačkih režima, a u drugom neutralnog izvjestitelja iz regije koju se opisuje kao ‘primitivnu’.

Kada je riječ o Drugom svjetskom ratu, ističe se da su ‘Hrvati simpatizirali naciste’ i navodi se uvođenje rasnih zakona u NDH. Četnici su također opisani kao kolaboracionisti nacista koji su vršili pokolje nad Židovima i muslimanima, a sve zajedno ih je ‘ujedinjavala mržnja prema Narodnooslobodilačkom pokretu, partizanima koje su osnovali jugoslavenski komunisti’, a koje je vodio Josip Broz Tito. ‘Nakon njegove smrti završava period bratstva i jedinstva’, konstatira se u dokumentarcu.

Od sugovornika s područja Jugoslavije ističe se Jasmina Prpić, ‘Hrvatica iz Banje Luke’, koja je s obitelji napustila ovaj bosanskohercegovački grad 1991. te se preselila s obitelji u Njemačku jer je naslućivala da počinje rat. Najviše uvida u ono što se događalo u Jugoslaviji i tijekom njezina raspada daju povjesničarka Calic i dopisnik niza njemačkih medija s Balkana Erich Rathfelder, no njihove izjave dio su narativa koji je često neprecizan, oslonjen na stereotipe i paušalan u svojim ocjenama.

U svakom slučaju, unatoč nekim zanimljivim dijelovima i otvaranju relevantnih tema, dokumentarni film 'Balkan: Kako su od susjeda postali neprijatelji' u mnogočemu je površan i obilježen imperijalističkom perspektivom, koja pak isključuje i ključnu ulogu Njemačke kada je riječ o priznavanju Slovenije i Hrvatske kao neovisnih država.

Cijeli film možete pogledati na njemačkom jeziku na stranicama ARD-a.