'potencijalno opasno stanje'

EU se mora ozbiljnije baviti zapadnim Balkanom

24.03.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak ponovo je upozorio kako je stanje na zapadnom Balkanu potencijalno opasno te kako Europska unija mora posvetiti veću pozornost tom dijelu kontinenta, prenosi u petak sarajevski 'Dnevni avaz'

U izjavi za ovaj list Lajčak je kazao kako je uoči sastanka Europskog vijeća 6. ožujka svjesno iznio ocjenu o tome da su neke od država na Balkanu u takvoj krizi da su suočene s mogućnošću raspada, ne bi li potaknuo članice Unije da ozbiljno shvate problem te regije.

Lajčak nije kazao na koje je države pritom mislio, a nagađalo se kako je upozoravao na stanje u BiH i Makedoniji, no no ni sada za 'Avaz' nije želio izrijekom potvrditi.

'To je bilo moje upozorenje i prema EU ali i prema regiji jer, ako su dvije države 'na ivici raspada', onda se stvari mogu zaustaviti, procesi pokrenuti u suprotnom smjeru i to je obveza i odgovornost ne samo regije, nego i nas u EU', izjavio je Lajčak, koji slovi za dobrog poznavatelja stanja na jugoistoku Europe jer je svojedobno bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Iako su njegova upozorenja izazvala različite reakcije pa i osude, Lajčak drži kako nije pretjerao u ocjenama koje je iznio, a najvažnijim smatra to što je sve imalo učinka pa se sada cijela EU znatno ozbiljnije bavi regijom, o kojoj Vijeće ministara Unije prije toga uopće nije raspravljalo pune dvije godine.

'Rekao sam da mi ne radimo to što smo obećali zapadnom Balkanu', kazao je Lajčak dodajući kako je najbolji dokaz tomu činjenica da je stanje u toj regiji danas znatno lošije nego što je bio slučaj prije pet godina.

Lajčak je zaključio kako je, uz obvezu da države regije provode reforme koje će ih približiti članstvu u Uniji, nužno istodobno slati snažne i konkretne poruke o tome da je europska perspektiva za njih doista otvorena.

Rasprave među kolegama, šefovima diplomacija EU bile su dobre i ohrabren sam onim što sam čuo, rekao je, između ostalog, Lajčak za 'Avaz'.