javni potencijal

Programsko vijeće HRT-a izabralo Vlahu Bogišića za predsjednika

28.11.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a na sjednici u utorak je za novog predsjednika izabralo Vlahu Bogišića, a za novog Povjerenika za korisnike usluga HRT-a Zdravka Kedžu, bivšeg predsjednika vijeća

''Moglo bi se dogoditi da ovo tijelo, obzirom na svoj respektabilan kulturni i javni potencijal, može biti jako korisno u javnoj raspravi koja će koja će uslijediti o ozbiljnim promjenama koje čekaju sustav HRT-a. Iz svoje uže struke enciklopedista znam kako je to kada sustavi nestaju, ovaj ne nestaje, ali se dramatično mijenja'', kazao je Bogišić za kojega je glasalo šest članova vijeća dok je za Danijela Labaša glasalo njih četiri.

Programsko vijeće HRT-a zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizualnog programa te drugih audio i audiovizualnih te multimedijskih usluga.

Vijeće ima jedanaest članova. Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova Vijeća HRT-a, a dva člana Vijeća HRT-a biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa HRT-a.

Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom HRT-a s Vladom RH. No, izvješća i odluke Programskog vijeća nisu obvezujuće.