javna televizija

Objavljen javni poziv za četiri člana Programskog vijeća HRT-a

26.04.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavio je u četvrtak javni poziv za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a zbog isteka mandata dosadašnjim članovima i s rokom prijave od 30 dana

Nakon isteka roka, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije razmotrit će sve podnesene prijedloge te popis kandidata koji ispunjavaju propisane uvjete proslijediti Hrvatskome saboru na odlučivanje.

Mandati istječu predsjedniku Vijeća Zdravki Kedži te članovima Lidiji Gašparović, Ivici Lučiću i Zorislavu Lukiću.

U ožujku 2021. Hrvatski je sabor na četiri godine izabrao sedam članova Programskog vijeća HRT-a: Vlahu Bogišića, Nikolu Baketu, Ozanu Ramljak, Đemala Bratića, Roberta Markta, Ivicu Lučića i Zorislava Lukića, s tim da dvojica posljednjih imaju skraćeni, odnosno dvogodišnji mandat, koji im istječe u srpnju.

Naime, u Javnom pozivu za izbor sedam članova Vijeća iz 2020. bilo je utvrđeno da će se pet članova imenovati na četiri, a dva na dvije godine.

Ždrijeb na sjednici Programskog vijeća HRT-a u ožujku 2021. presudio je da će to biti Lučić i Lukić.

Osim navedenih, u Vijeću su i predstavnici zaposlenika na HRT-u Stipe Alfier i Dean Šoša koje biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa HRT-a

Programsko vijeće HRT-a zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizualnog programa, te drugih audio i audiovizualnih te multimedijskih usluga.

Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom HRT-a s Vladom. No izvješća i odluke Programskog vijeća nisu obvezujuće.