A SADA NATRAG U STVARNOST

Prognoza za 2015: Karamarko traži komuniste, Milanović izgubljeno vrijeme

01.01.2015 u 18:19

Bionic
Reading

Od godine koja počinje jednim, a vjerojatno završava drugim izborima, ne treba puno očekivati: Analitičari se slažu da će 2015. proći u iščekivanju odlaska po svemu prilično nesposobne i neučinkovite Vlade. Tko će je naslijediti, to je već drugo pitanje

'Nemamo razloga ništa očekivati. Eventualno, ako u boljim dijelovima Europe dođe do snažnijeg oporavka, možda bi se nešto malo od toga prelilo i prema Hrvatskoj, ali zasad nema skoro pa nikakvih pozitivnih znakova', kaže analitičar Žarko Puhovski

'Dakle od ove vlade ne očekujem apsolutno ništa, niti postoje razlozi za nekakav optimizam', dodaje on.

U dvostrukoj izbornoj godini, smatra Puhovski, gospodarske teme konačno bi trebale prevladati, makar se nipošto ne smije podcijeniti vječita ambicija šefova velikih političkih stranaka da građane tjeraju na rovovsko svjetonazorsko sučeljavanje.

'Čudim se da na tome najviše inzistira Karamarko iako to odgovara prije svega Milanoviću: on nema drugog načina pokazati se kao ljevičar osim kad se raspravlja o 1942. Ipak, realnost je da treba očekivati skretanje pažnje na ekonomska pitanja', objašnjava Puhovski.

'Po mom sudu, sve ovisi o ishodu predsjedničkih izbora: ako pobijedi Josipović, za što još uvijek ima dobre šanse, onda parlamentarni izbori slijede krajem godine i bit će neizvjesni. A ako na Pantovčak dođe Kolinda Grabar Kitarović, držim da izvanredne izbore treba očekivati već na proljeće ili ljeto', predviđa analitičar.


Politolog Anđelko Milardović u većem dijelu se slaže: u 2015. Hrvatska će promatrati polagani odlazak vlade Zorana Milanovića.

'Dragocjeno vrijeme je iscurilo i teško da se mogu očekivati spektakularne promjene, čak i da se kojim slučajem pokrenu neke reforme. Vlada će godinu provesti u potrazi za izgubljenim vremenom, a ono će joj biti najveći minus i protivnik', kaže Milardović, očekujući dolazak HDZ-a na vlast.

'Dosta sam skeptičan prema anketama, ali činjenica jest da oni imaju veliku podršku. Uostalom, kako bi se trebalo ponašati biračko tijelo Kukuriku koalicije nakon katastrofalnih rezultata i neispunjenih obećanja? I što se uopće nudi osim HDZ-ove koalicije desnog centra? S kim će SDP ići u koaliciju nakon tri godine debakla?', pita se politolog.

'Što se tiče ORaH-a, postavlja se pitanje izgradnje identiteta, programa i organizacije te stranke, a još uvijek postoji dvojba hoće li na izbore izaći samostalno ili će koalirati sa SDP-om - koji ju je nedavno izbacio. Manevarski prostor za Mirelu Holy vrlo je ograničen: da na toj strani barem postoji još netko, mogli bismo govoriti o novoj koaliciji lijevog centra.'

Ivanu Sinčiću i njegovom Živom zidu Milardović ne isključuje dobar rezultat na parlamentarnim izborima ukoliko se nastave ponašati kao antisistemska stranka i ako u međuvremenu uspiju izgraditi organizaciju: u tom slučaju mogu računati na prosvjedne glasove gubitnika i žrtava tranzicije, prije svega banaka i velikih korporacija.