ZLOSTAVLJANA ŽENA

Profil žrtve nasilja: Nezaposlena majka malodobne djece

29.11.2012 u 16:21

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su lani podnesene 17.884 prekršajne prijave zbog nasilja u obitelji kojemu je bilo izvrgnuto 20.247 žrtava, od čega 13.127 žena, ili 64,83 posto, objavljeno je danas u Ravnateljstvu policije na okruglom stolu o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama.

Sutkinja zagrebačkog Općinskoga građanskog suda Marina Parač-Garma ustvrdila je da je nasilje u obitelji u porastu i da je poprimilo nove oblike, posebno psihičko nasilje, koje je teže prepoznati. Kao novi oblik nasilja pojavilo se i psihičko, fizičko i financijsko nasilje djece nad roditeljima.

Iako je teško govoriti o profilu žrtve obiteljskog nasilja, može se reći da je to nezaposlena žena sa srednjom stručnom spremom, majka maloljetne djece, rekla je savjetnica udruge B.a.B.e. Ines Borić.

Po njezinim riječima, žrtvama nasilja mnogo je lakše slučaj zlostavljanja prijaviti udrugama nego policiji. Upozorila je i na lošu praksu da se i žrtva i počinitelj prekršajno prijavljuju, muškarac zbog fizičkog nasilja, a žena zbog verbalnog nasilja. Smatra da je na sucima da prepoznaju tu "suptilnu granicu".

Zdravstvene ustanove lani su Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijavile 541 slučaj obiteljskog nasilja u kojima je ozlijeđeno 358 žena, podatci su koje je iznijela predstavnica Ministarstva zdravlja u Nacionalnom timu za suzbijanje nasilja u obitelji Ivanka Taskov.

Predsjednica tog tima Branka Žigante-Živković rekla je da je posljednjih godina problem nasilja u obitelji i nad ženama izašao iz sjene te da je prepoznat problem vezan uz broj žrtava.

Po policijskim podatcima, prošle je godine 12 žena ubijeno u obitelji, a pretprošle njih 18.

Okrugli stol organizirao je Nacionalni tim za prevenciju, koji je osnovan krajem 2010. na temelju sporazuma ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa, socijalne politike, zdravstva, obrazovanja i uprave radi jačanja suradnje u suzbijanju i prevenciji nasilja u obitelji.