PROTIV SPAJANJA S KBF-OM

Profesori Filozofskog podržali prodekanicu Galić, evo što ona kaže

25.04.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu danas je na sjednici većinom glasova odlučilo da prodekanica Branka Galić, čiju je smjenu tražio dekan Vlatko Previšić, treba ostati na svojoj funkciji

'Na sjednici se danas glasalo o mojem razrješenju. 36 glasova bilo je protiv, 32 je bilo za, a sedam je bilo nevažećih. Drugim riječima dekanov prijedlog o mojem razrješenju nije dobio potvrdu', rekla je za tportal Galić.

Podsjetimo Akademska solidarnost i Plenum studenata FFZG-a optuživali su Previšića da je zatražio smjenu Galić zato što je otvoreno ustala protiv integracije FFZG-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta koju ne podržavaju ni studenti niti većina profesora jer nikome od njih ne ide u korist.

Previšić je to tumačenje odbacio ustvrdivši da integracija nema nikakve veze s njegovim zahtjevom, odnosno da je ključni razlog njegova prijedloga otežana suradnja s prodekanicom. Među ostalim, kao jedan od razloga naveo je da Galić u svojem uredu glasno pušta glazbu. Štoviše, Previšić je najavio smjenu Galić iako je odluka o njoj mogla biti donesena samo glasanjem na Fakultetskom vijeću.

'Ja do daljnjeg ostajem prodekanicom, osobito sada, nakon ovog glasanja. Dekan je napustio sjednicu odmah nakon što su pročitani glasovi. Rekao je da je sjednica završena mada nije završio treću točku na kojoj je trebalo imenovati novu prodekanicu umjesto Vlaste Erdeljac koja je razriješena na vlastiti zahtjev. Ne znamo tko je umjesto nje trebao biti predložen', rekla je Galić i dodala:

'Vidjet ću kako će se stvari dalje razvijati na Pelnumu u srijedu navečer. Za sada još nisu definirane sve točke. I ja ću biti ondje.'

Na pitanje misli da je ova podrška znakovita u kontekstu rasprave o integraciji FFZG-a i KBF-a, odnosno može li se reći da je to svojevrsni referendum o tom pitanju, prodekanica je odgovorila potvrdno.

'Naravno. To je pokazatelj odnosa povjerenja prema upravi i prema načinu upravljanja fakultetom, uključujući i tu temu', poručila je.

Kako smo već pisali, studenti Filozofskog smatraju da bi integracija njihovog fakulteta s KBF-om za njih bila štetna jer bi studenti KBF-a dobili prednost pri zapošljavanju budući da bi uz vjeronauk, koji ionako predaju po svim školama, u budućnosti mogli predavati i niz predmeta koji školama trebaju, a koje su do sada predavali uglavnom samo studenti FFZG-a. Naime, predviđeni ugovori o suradnji studentima KBF-a omogućuju da uz katehetiku na svojem fakultetu na Filozofskom kao drugi predmet upišu praktički sve predmete prema konceptu dvopredmetnog studija. To nije ni slično logičnoj suradnji s drugim fakultetima kakvu FFZG ima s FOI-jem iz Varaždina, s Akademijom likovnih umjetnosti ili s PMF-om čiji studenti na FFZG-u mogu upisati uglavnom samo po jedan predmet kao što su primjerice povijest umjetnosti ili povijest. Osim toga studenti FFZG-a smatraju da suradnja s KBFom nije prirodna jer je on vjersko učilište za razliku od Akademije, PMF-a i FOI-ja. U tom smislu uvjereni su da je riječ o nasilnoj klerikalizaciji obrazovanja tim prije što su za upis na KBF potrebni krsni list i preporuka župnika.

Akademska solidarnost objavila je više puta da je Previšić igrač bivšeg dekana Damira Borasa koji se inicijativom za ugovore o suradnji pokušava odužiti KBF-u jer mu je dao svoj glas za izbor na mjesto rektora. Previšić je takve tvrdnje oštro odbacio.