NEKRETNINE

Prodaja stanova pala 10,7 posto

31.12.2008 u 07:44

Bionic
Reading

Broj prodanih stanova u ovoj je godini u odnosu na 2007. pao 10,7 posto. U prošloj je godini prodano 1.466 stanova, a u ovoj 1.324

Podaci su to portala za oglašivanje nekretnina Crozilla.com, a do njih se došlo evidencijom prodanih, odnosno iznajmljenih stanova klijenata koji su se oglašavali na toj stranici. Prema analizi tog portala, najveća prodaja zabilježena je u prvoj polovici ove godine, točnije u travnju, a već tijekom srpnja počela je padati.

Najmanje stanova prodano je pak ovog prosinca. Za usporedbu, u prošloj su se godini stanovi najbolje prodavali tijekom ljeta, rekordan je bio rujan, a prodaja je minula u siječnju.

Analitičari Crozille.com zaključuju da je, prema njihovim podacima, vidljivo da su kriza i stezanje remena utjecali i na svijet nekretnina, te da se ne očekuju veće promjene cijena stambenih kvadrata početkom nove godine, a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, nudi malo drukčije objašnjenje.

'Neovisno o financijskoj krizi, još smo 2006. godine procijenili da će u ovoj godini stagnirati prodaja stanova', tvrdi Ranilović.