DRŽAVLJANSTVO ZA INVESTICIJU

Prodaja putovnica sve je popularnija, evo na koji način dobiti neku od prestižnih

05.01.2019 u 19:27

Bionic
Reading

Nakon što je Crna Gora od 1. siječnja ove godine uvela prodaju svojih putovnica strancima na temelju njihovih ulaganja u razvojne projekte, tportal je istražio koje još države u našem okruženju nude slične mogućnosti i po kojoj cijeni

Nama susjedna Crna Gora je, podsjetimo, početkom ove godine uvela mogućnost stjecanja crnogorskog državljanstva na nekoliko načina, a jedan od njih podrazumijeva uplatu 100.000 eura za razvoj manje razvijenijih jedinica lokalne samouprave.

Crnogorsko državljanstvo također se može steći uplatom najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici, primorskom dijelu države ili iznosom od 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem dijelu Crne Gore.

Program je pokrenula crnogorska vlada u suradnji s konzultantskom tvrtkom Henley & Partners, specijaliziranom za državljanstva i poslovna ulaganja, koja ističe kako će program stjecanja crnogorskog državljanstva na temelju investicija zbog velikog interesa, posebice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, biti ograničen na samo 2000 kandidata.

Karibi kao pioniri

Program stjecanja državljanstva na temelju investicija 1984. godine pokrenula je karipska državica Sveti Kristofor i Nevis, čime je to otočje uspjelo inkasirati milijarde dolara. Poučene tim pionirskim iskustvima, idućih godina još 46 država u svijetu usvojilo je slične programe prodaje državljanstva koji nerijetko izazivaju kontroverze.

Trenutno 12 država u svijetu nudi prodaju državljanstva na temelju ulaganja. Većinom se radi o nerazvijenim karipskim državama koje na taj način pune državni proračun, a nama najbliža koja nudi državljanstvo temeljeno na investicijama je - Austrija.

Upravo je austrijska putovnica najtraženija, ali i najskuplja, a proces njezina dobivanja poprilično je tajnovit. Kako navodi tvrtka Henley & Partners, za dobivanje austrijske putovnice ne postoje službene smjernice, a kandidati se temeljito i opsežno provjeravaju.

Putovnica Crne Gore Izvor: MUP Crne Gore / Autor: N. N.

Austrijsku putovnicu kandidat može dobiti ukoliko za razvoj austrijskog gospodarstva donira tri milijuna dolara ili investira 10 milijuna dolara na austrijskom teritoriju. Budući nositelj austrijske putovnice pored toga mora platiti 600.000 dolara naknada, a zauzvrat dobiva putnu ispravu kojom može živjeti i raditi bilo gdje u Europskoj uniji te putovati bez viza u 177 zemalja svijeta. Ipak, za dobivanje austrijske putovnice nužno se odreći postojećeg državljanstva jer Austrija ne priznaje dvojno državljanstvo.

Kupnja državnih obveznica

Program dobivanja državljanstva na temelju ulaganja prošle godine uvela je i Turska, a njezina putovnica može se dobiti odmah nakon uplate dva milijuna dolara za razvoj turskog gospodarstva ili kupnjom državnih obveznica po cijeni od tri milijuna dolara.

Malta je pokrenula vlastiti program 2014. godine. U početku je malteška vlada najavila planove za pružanje instant državljanstva u zamjenu za ulaganje od 800.000 dolara, ali nakon pritiska oporbenih zastupnika i EU-a, koji se ne slaže s prodajom putovnica, minimalna investicija povećana je na 1,4 milijuna dolara. Pored toga, kandidati moraju živjeti u zemlji najmanje godinu dana kako bi se kvalificirali za dobivanje putovnice.

Malteške putovnice osobito su popularne među Rusima, baš kao i ciparske, koje je moguće dobiti od 2013. godine u zamjenu za ulaganje u iznosu od 2,5 milijuna dolara. Cipar je prodajom putovnica dosad zaradio gotovo pet milijardi dolara, a jedan od najkontroverznijih nositelja ciparske putovnice ruski je oligarh Oleg Deripaska, smatran omiljenim Putinovim biznismenom.

Milijuni za boravišnu dozvolu

U zamjenu za novac moguće je postati stanovnikom više država EU-a. Riječ je pak o programu koji nudi prebivalište u zamjenu za novčanu donaciju ili ulaganje. Kako bi se kvalificirali za putovnicu, kandidati moraju određeno vrijeme živjeti u toj zemlji, a u pojedinim slučajevima podliježu i dodatnim zahtjevima, poput tečnog poznavanja službenog jezika odabrane zemlje.

Što nudi Hrvatska?

Sadašnje zakonsko rješenje omogućava dodjelu državljanstva strancu na temelju boravka u Hrvatskoj duljeg od osam godina, braka s hrvatskim državljaninom ili znanja hrvatskog jezika. No stranac može zatražiti i dobiti naše državljanstvo iako ne zadovoljava nijedan od spomenutih uvjeta, ali Ministarstvo unutarnjih poslova procijeni da je to u interesu države. Takva procjena MUP-a donosi se na preporuku ministarstva nadležnog za djelatnost kojom se bavi tražitelj državljanstva.

Nama susjedna Mađarska nudi najjeftiniji način stjecanja prebivališta u EU. Za samo 12.000 uloženih dolara i uz zapošljavanje dvoje mađarskih državljana podnositelju se odobrava privremeni boravak koji postaje trajan nakon tri godine.

U Latviji se pak boravišni status može regulirati ulaganjem 123.000 dolara u tamošnje gospodarstvo, polaganjem 370.000 dolara u latvijsku banku ili kupnjom nekretnine na latvijskom teritoriju u iznosu većem od 339.000 dolara. Zauzvrat se nositelj boravišne dozvole u toj zemlji može slobodno kretati unutar 26 šengenskih zemalja.

Unosan posao

Grčka je prodajom boravišnog statusa dosad namaknula nešto više od milijarde dolara. Za njegovo dobivanje potrebno je kupiti nekretninu u iznosu od 308.000 dolara, ali je nositeljima takvog statusa zabranjeno raditi na grčkom teritoriju. Puno državljanstvo stječe se nakon sedam godina neprekinutog života u toj državi, a grčka putovnica smatra se jednom od najpoželjnijih u svijetu.

Strani državljani koji žele sudjelovati u njemačkom gospodarstvu i živjeti u toj zemlji mogu to učiniti ulaganjem 308.000 dolara u tamošnji posao. Uspješnim podnositeljima zahtjeva dodjeljuje se njemačka dozvola boravka, koju mogu koristiti za putovanje bilo gdje unutar šengenskog područja, te im se izdaje putovnica nakon osam godina boravka. Slično je i s Francuskom, koja nudi boravišnu dozvolu u zamjenu za ulaganje u iznosu od 370.000 dolara.

Portugal nudi boravišnu dozvolu po cijeni od 431.000 dolara u investicijama, a Belgija za tisuću više. Kako biste dobili španjolsku boravišnu dozvolu, nužno je investirati 616.000 dolara u obliku nekretnine, obveznica ili dionica, a identičnu svotu traži i Italija.

Bugarska pak traži investicije od 631.000, a Švicarska od 1,1 milijun dolara. Irsku boravišnu dozvolu moguće je dobiti u zamjenu za investicije vrijedne 1,2 milijuna dolara u nekretninama, poslovnim ulaganjima ili humanitarnim donacijama, a Monako nudi boravište po istoj cijeni, ali oročenjem tog iznosa u monegaškim bankama. Nizozemska traži najviše novca, čak 1,5 milijuna dolara.