EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO

Crna Gora počela naplaćivati putovnice, evo kako ih steći i po kojoj cijeni

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 02.01.2019 18:02
  • Objavljeno 02.01.2019 u 18:02
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: montaža / tportal

U Crnoj Gori od 1. siječnja počinje primjena odluke tamošnje vlade o ekonomskom državljanstvu koje omogućuje stranim investitorima dobivanje crnogorske putovnice na temelju ulaganja u razvojne projekte

Kako pojašnjavaju crnogorski mediji, strani investitor može steći crnogorsko državljanstvo na nekoliko načina, a jedan od njih je i putem posebnog programa koji podrazumijeva uplatu 100.000 eura za razvoj manje razvijenijih jedinica lokalne samouprave.

Državljanstvo se također može steći uplatom najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici, primorskoj regiji ili iznosom od 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem dijelu Crne Gore.

Novac će biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se financirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim općinama, osobito na sjeveru zemlje. Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati nezavisni revizor.

Inače, konzultantska tvrtka Henley & Partners, koja je specijalizirana za državljanstva i poslovna ulaganja, još je prošlog listopada najavila kako će u suradnji s crnogorskom vladom pokrenuti program stjecanja državljanstva na temelju ulaganja u Crnoj Gori, za koje veliko zanimanje postoji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz ove tvrtke su poručili kako već više od osam godina savjetuju crnogorsku vladu o potrebi uvođenja programa ekonomskog državljanstva.

Putovnica Crne Gore

Izvor: MUP Crne Gore / Autor: N. N.

'Program stjecanja državljanstva na temelju investicija bit će ograničen na samo 2000 kandidata te će pojedincima ponuditi nekoliko opcija, uključujući ulaganje od 450.000 eura u projekte u razvijenijim područjima li ulaganje od 250.000 u projekte u manje razvijenijim općinama. Crnogorska vlada će pak naplaćivati naknadu u iznosu od 100.000 eura po zahtjevu', precizirali su iz tvrtke Henley & Partners.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!