gomilaju se kritike

Procurile snimke WHO-a s početka pandemije: 'Neke su države poput nesretnih laboratorija...'

12.11.2020 u 07:00

Bionic
Reading

S novom ekplozijom širenja koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija nalazi se pod snažnim pritiskom na reforme, u nadi da će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preinačiti odluku Washingtona da napusti ovu organizaciju

S godišnjim sastankom koji je održan ovog tjedna, WHO je oštro kritiziran zbog toga što nije preuzeo jaču i glasniju ulogu u rješavanju pandemije.

Primjerice, na privatnim internim sastancima organizacije u prvim danima širenja virusa, vrhunski znanstvenici opisali su pristupe nekih zemalja kao 'nesretni laboratorij za proučavanje virusa' i 'jezivu' priliku da se vidi što je uspjelo, pokazuju snimke do kojih je došao Associated Press .

Ipak, javno su pohvalili vlade zbog njihovih odgovora.

Biden je obećao da će promijeniti Trumpovu odluku, što je za WHO itekako značajno jer znači i povratak američkog financiranja te globalne organizacije. No, diljem svijeta i dalje se vodi rasprava o značaju WHO-a, a naročito je problematično, smatraju kritičari, što organizacija nema nikakve ovlasti narediti zemljama što da rade, pa čak ni provesti samostalne istrage unutar drugih zemalja.

Umjesto toga, rad WHO-a bazira se na sastancima i nadi da će druga zemlja članica surađivati.