OD TITA DO NESVRSTANIH

Pročitajte ispovijesti Jovanke Broz

06.07.2013 u 20:12

Bionic
Reading

Beogradski Blic objavio je opsežan feljton u kojem Jovanka Broz osobno, u prvom licu, prepričava događaje iz svog života – od rođenja do sadašnjih dana, kada živi izolirana u kući na Dedinju. Večernji list donosi dijelove feljtona

Dugo sam 
se premišljala 
o Titu

Zbližavanje s Titom bilo je 1947. kada je operirao bruh. Smetala mi je razlika u godinama, kao i njegovi nesređeni obiteljski odnosi. Bila sam mlada i imala dosta udvarača pa sam se premišljala.

Teslina rođakinja s carskog dvora


Moji preci potječu s Kosova i bili su visoko na dvoru cara Dušana. Moj predak Toma Milosavljević bio je i pradjed Nikole Tesle po majčinoj strani. Moj je otac kao mladić otišao u Ameriku i družio se s Teslom.

Stane Dolanc je bio njemački špijun

Stane Dolanc i Nikola Ljubičić su bila dva velika gada. Razdvojili su Tita i mene i htjeli su srušiti Jugoslaviju. Dolanca su u Beograd Nijemci poslali jer je bio njihov špijun. Bio je u Hitlerjugendu, ima i fotografiju.

O Hrvatskom proljeću


Moje stavove jako je poštovao Vladimir Bakarić. A onda i Miroslav Krleža. Prikazuju ih kao velike nacionaliste. Oni jesu to bili, ali ipak ne takvi kako se to sad prikazuje. Za Maspoka sam ih napala i rekla im ono što ih je išlo.

Nehruu sam rekla: Zašto ne osnujemo nesvrstane?

Nesvrstani su bili moja ideja, nastala u Indoneziji. Bila su dva bloka, Tito i Nehru su se stalno žalili pa sam im rekla: 'Zašto samo kukate? Što sami nešto ne napravite? Tampon između dvije zone.' I Nehru je rekao da sam u pravu.

246188,245900,242474,241981http://www.vecernji.hr/vijesti/titova-supruga-ispovijesti-nesvrstani-su-bili-moja-ideja-clanak-580368