MARATONSKO SUĐENJE

Prlić, Stojić, Praljak i Petković sutra se obraćaju sucima

01.03.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Četvorica optuženih bivših civilnih i vojnih čelnika Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić te zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković obratit će se u srijedu sudskom vijeću na kraju maratonskog suđenja za zločine počinjene nad muslimanima na području Herceg-Bosne tijekom rata u BiH

Nakon što su u utorak obrane četvorice optuženih najavile da se optuženi žele obratiti sudskom vijeću, suci su odobrili svakom po 15 minuta. Obrana bivšeg zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića izvijestila je suce kako se njihov branjenik neće obratiti, kao i obrana načelnika ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića koja je podsjetila da je njihov branjenik i dalje zbog bolesti odsutan te neće biti u sudnici do kraja postupka.

Prije obraćanja optuženih sudsko je vijeće odobrilo njihovim braniteljima vrijeme za odgovor na tužiteljsku repliku, a prvi je to učinio Prlićev branitelj Michael Karnavas, a u srijedu će to učiniti i ostale obrane.

Karnavas je u kratkom obraćanju ponovno poručio da su neprihvatljive paralele koje tužitelji povlače između nacističkih vođa i vođa bosanskih Hrvata.

'Bilo kakva usporedba nacista i Hrvata neprimjerena je u ovoj sudnici', kazao je Karnavas.

On je odbacio kao neprihvatljivo i tužiteljsko izjednačavanje Hrvata s udruženim zločinačkim pothvatom Srba protiv BiH i Hrvatske.

Prije obrane tužitelji su iznijeli svoju repliku na završne riječi obrane. Tužitelj Douglas Stringer posvetio se pravnim definicijama niza područja poput statusa zaštićenih osoba, dužnosti zaštite zarobljenika ili dužnostima zapovjednika na okupiranim područjima u zaštiti civila, a nakon njega tužitelj Kenneth Scott počeo je govoriti o udruženom zločinačkom pothvatu što je izazvalo brojne prigovore obrane da ponovno izvodi završnu riječ, a ne odgovara na završne riječi obrane.

Nakon toga njegovo je izlaganje proteklo u polemikama obrane, tužitelja i sudaca oko toga što tužitelj smije iznositi u replikama na završne riječi obrane.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić - optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a cilj kojeg je etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'.

Tužitelji su u svojim završnim riječima zatražili da ih se proglasi krivima i za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili su 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora, a obrane su tražile njihovo oslobađanje. Suđenje je počelo u travnju 2006. godine.