legalan medicinski zahvat

'Priziv savjesti ne smije ometati pristup pobačaju, što je kod nas slučaj'

21.04.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Pobačaj je prema trenutnom zakonu legalan medicinski zahvat i zato bi trebao biti besplatan, a priziv savjesti ne smije mu ni na koji način ometati pristup, što je u Hrvatskoj slučaj, istaknule su u petak stručnjakinje uoči konferencije na temu dostupnosti sigurnog i zakonitog pobačaja.

Međunarodnu konferenciju čija je središnja tema problem uskraćivanja zdravstvene skrbi na temelju vjere ili savjesti organizirali su Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za reproduktivna prava i Inicijativa liječnika/ca za reguliranje priziva savjesti u medicini kako bi ukazali na probleme dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Ginekologinja Jasenka Grujić istaknula je da dostupnost pobačaja sprječava "ozbiljno odlijevanje u ilegalu koje trenutno postoji, a gdje uglavnom stradavaju siromašne i mlade žene".

"Ako je prema našem zakonu to legalan medicinski zahvat, on bi morao za osiguranice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje biti besplatan", ustvrdila je Grujić, naglasivši kako se u medicini i ginekologiji mora zauzeti čvrsti stav i reći da nešto što je zdravstveno, etički i pravno regulirano ne može imati oponente u struci.

Zakon iz 1978. kojim se regulira pobačaj ocijenila je odličnim, navodeći da su njime spašeni životi tisućama žena, ali smatra da ga treba modernizirati.

Ključ je zakona u primjeni

Sanja Cesar iz CESI-ja slaže se da imamo zadovoljavajući zakon, ali naglašava da je ključ zakona primjena. "Da se primjenjuje na način na koji je napisan, i kada bi ministarstvo pratilo i nadziralo njegovo provođenje, situacija bi bila puno bolja", rekla je.

Priziv savjesti ni na koji način ne smije ometati pristup pobačaju - što je u Hrvatskoj slučaj, istaknula je Cesar, poručivši da "na prvom mjestu uvijek mora biti žena i njezino pravo na zdravlje".

Ustvrdila je da je neprihvatljivo to što cijele bolnice ne rade pobačaje, poručivši da medikamentozni i kirurški pobačaji trebaju biti dostupni u svim bolnicama. Zabrinjavajuće je i što institucije ne vode statistike o uskraćenim pobačajima.

Gotovo svakodnevne pritužbe oko ostvarivanja zdravstvene skrbi

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da gotovo svakodnevno zaprima pritužbe, najčešće građanki, u vezi s ostvarivanjem zdravstvene skrbi u vezi s reproduktivnim pravim - bilo da se radi o pristupu na prekid trudnoće, tretmanu tijekom trudnoće i porođaja.

"Te pritužbe ukazuju da je pitanje tretmana žena kada koriste zdravstvenu uslugu prilično turbulentno", kazala je pravobraniteljica.

"Nedopustiv je pristup gdje postoji kolektivni priziv savjesti - radi se o pojedinačnom, a ne o kolektivnom pravu", naglasila je Ljubičić, dodavši da se u Hrvatskoj 59 posto liječnika poziva na priziv savjesti, dok je u Sloveniji ta brojka ispod 10 posto.

Potrebno je ujednačiti i financijsku strukturu u vezi s prekidom trudnoće koja je u Hrvatskoj neujednačena, istaknula je.