hod za život

Šok u Europskom parlamentu: Za Dan žena objavili video s insertima s hrvatskog prosvjeda protiv pobačaja

10.03.2023 u 10:37

Bionic
Reading

Europski parlament uklonio je video koji je objavio na internetu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u srijedu. Problem je to što je sporni video sadržavao i isječke sa skupa protiv pobačaja, točnije Hoda za život

U videu je na nekoliko sekundi prikazana slika s Hoda za život na kojoj muškarac drži plakat sa sloganom: 'Devet tjedana od začeća već siše palac'.

Uz tu snimku u Europskom parlamentu stavili su rečenicu: 'I ovaj Europski parlament snažno se bori za prava žena.'

'Zapravo sam šokirana. Ovo je sramotna pogreška Europskog parlamenta. Biti protiv pobačaja definitivno nije politička linija ovog parlamenta', kazala je za Politico finska zastupnica u Europskom parlamentu iz redova Zelenih Alviina Alametsä.

'Nema namjere podržati bilo koji od ovih sadržaja i to je bila pogreška', rekao je glasnogovornik Europskog parlamenta.

Mnogi europski zakonodavci zauzeli su čvrste stavove o pravima na pobačaj. Malta je jedina zemlja EU-a u kojoj je abortus potpuno protuzakonit dok je Poljska uvela gotovo potpunu zabranu 2020. godine.

Kao što je u četvrtak izvijestio Politico, u istom videu pokazuje se i slogan 'pristup najvišim poslovima' preko slike francuske poslovne žene Christine Ourmières-Widener, a koja je u utorak otpuštena s mjesta izvršne direktorice portugalske državne zrakoplovne kompanije TAP Air Portugal.

Na Facebooku je originalni video odmah uklonjen u srijedu, zatim je opet montiran da bi se uklonile slike Ourmières-Widenera i Hoda za život te ponovno objavljen isti dan. Međutim na glavnom računu parlamenta na Twitteru video je ostao nepromijenjen do četvrtka ujutro, kada je uklonjen i kasnije ponovo objavljen.

'Video je ponovo montiran kako bi se osiguralo to da bude usklađen s rezolucijama EP-a', pojasnio je glasnogovornik parlamenta.

Europski parlament našao se i na udaru kritika zbog održavanja događaja povodom Međunarodnog dana žena za parlamentarke i osoblje na kojem su tri od četiri govornika bili muškarci.

Zastupnica francuske ljevice u Europskom parlamentu Leïla Chaibi rekla je za Politico: 'Umjesto da ženama da priliku govoriti i dopusti im da govore o diskriminaciji s kojom se suočavaju, Europski parlament, kao i ostalih 364 dana u godini, daje priliku muškarcima da govore, čak i kada su u pitanju prava žena.'

EP je u svoju obranu naglasio da je svrha događaja bila naglasiti ulogu koju muškarci mogu imati kao saveznici u borbi za rodnu ravnopravnost.