rizik za žene

Bijela kuća ocijenila 'ekstremnim i opasnim' zakon o pobačaju donesen na Floridi

14.04.2023 u 06:32

Bionic
Reading

Bijela kuća osudila je novi zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon šestoga tjedna trudnoće koji je u četvrtak prihvaćen na Floridi te ga ocijenila "ekstremnim i opasnim"

"Danas je parlament na Floridi, u kojemu većinu imaju republikanci, uputio guverneru Ronu DeSantisu na potpis novi ekstreman i opasan zakon", napisala je u priopćenju glasnogovornica američkoga predsjednika Karine Jean-Pierre.

Prihvaćen sa 70 glasova za i 40 protiv u parlamentu na jugo-istoku SAD-a, zakon još mora potpisati nova zvijezda američke populističke desnice i mogući pretendent na Bijelu kuću, Ron DeSantis, koji je već najavio da će ga potpisati.

Uvođenje te zabrane učinit će Floridu jednom od država koje najstrože ograničavaju pobačaj, otkako je američki Vrhovni sud, u kojemu su većinom konzervativni suci, prije godinu dana poništio presudu kojom je 1973. legaliziran pobačaj, ustvrdivši da američki ustav ne spominje to pravo i prepuštajući saveznim državama da same donose zakone.

Zakon donesen na Floridi pobačaj dopušta jedino u slučaju "velike opasnosti" za zdravlje žene ili smrtonosne anomalije fetusa, kao i ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta, i to do 15. tjedna.

"Ovaj zakon zabranjuje legalni pobačaj, ali to neće spriječiti pobačaje. Oni će se jednostavno obavljati privatno, bez medicinskog nadzora i uz povećan rizik za zdravlje žene i njihovo psihičko stanje", rekla je demokratska zastupnica s Floride Lindsay Cross.

Florida je u travnju prošle godine već zabranila pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće.