briselski stupovi moći

Privlačne fotelje: Doznajte sve o pet ključnih pozicija oko čije raspodjele glavešine EU-a već danima ratuju

02.07.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Velika bitka od nedjelje se vodi unutar Europskog vijeća za pet top fotelja u Europskoj uniji (EU). Riječ je o pozicijama predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, Europske središnje banke i visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku

Najviše se koplja lome oko pozicije predsjednika Europske komisije, koju je u prošlom mandatu obnašao i još je uvijek obnaša, do izbora nasljednika, Luksemburžanin Jean-Claude Juncker iz Europske pučke stranke. U podjeli vodećih funkcija u EU, osim rezultatima izbora, vodi se računa o tome da se zadovolje regionalni i spolni kriteriji.

Predsjednik Europske komisije

Europska komisija politički je neovisno izvršno tijelo EU-a, svojevrsna europska vlada, pa nije ni čudno što se oko te pozicije vode najveće borbe. Jedina je odgovorna za izradu prijedloga za novo europsko zakonodavstvo te provodi odluke Europskog parlamenta i Europskog vijeća. Komisija upravlja politikama i dodjeljuje financijska sredstva EU-a te provodi zakonodavstvo Unije i predstavlja je na međunarodnoj razini.

Kandidata za predsjednika Europske komisije predlažu nacionalni čelnici u Europskom vijeću uzimajući u obzir rezultate izbora za Europski parlament. Da bi bio izabran, potrebna mu je podrška većine zastupnika u Europskom parlamentu.

Predsjednik Europske komisije u skladu s europskim ugovorima odlučuje o organizaciji Komisije, dodjeljuje portfelje članovima Komisije i može napraviti promjene u bilo kojem trenutku. Predsjednik također određuje politički program Komisije, braneći opći europski interes.

Predsjednik Europskog vijeća

Predsjednika Europskog vijeća, koji ga saziva i njime predsjeda, bira samo vijeće na mandat od dvije i pol godine. Mandat se može jednom obnoviti. Predsjednik Vijeća također predstavlja EU na međunarodnoj razini.

Uloga predsjednika Europskog vijeća utvrđena je u članku 15. Ugovora o Europskoj uniji (UEU). Predsjednik Europskog vijeća konkretno je odgovoran za: predsjedanje sastancima Europskog vijeća i poticanje njegova rada, osiguravanje pripreme sastanaka Europskog vijeća i kontinuiteta njegova rada, u suradnji s predsjednikom Komisije i na temelju rada Vijeća za opće poslove omogućavanje kohezije i postizanje konsenzusa u okviru Europskog vijeća te podnošenje izvješća Europskom parlamentu nakon svakog sastanka Europskog vijeća. Aktualni predsjednik Europskog vijeća je Poljak Donald Tusk, bivši poljski premijer i predsjednik stranke Građanske platforme, članice Europske pučke stranke.

U skladu s ustaljenom praksom, država koja obnaša dužnost rotirajućeg predsjedanja zadužena je za koordinaciju izbornog postupka. Tijekom sastanka Europskog vijeća na kojem se raspravlja o izboru predsjednika predsjeda šef države ili vlade koji predstavlja predsjedništvo. Predsjednik ne može u isto vrijeme obnašati dužnost na nacionalnoj razini.

  • +9
Jean-Claude Juncker i Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Predsjednik Europskog parlamenta

Kao institucija koja predstavlja europske građane, Parlament predstavlja demokratsku osnovu Europske unije. Kako bi osigurao demokratsku legitimnost Unije, Parlament mora biti u potpunosti uključen u europske zakonodavne postupke te u ime građana provoditi politički nadzor nad drugim institucijama Unije.

Uloga predsjednika Europskog parlamenta je da osigurava pravilnu provedbu parlamentarnih postupaka, nadgleda razne aktivnosti Parlamenta i odbore, zastupa Parlament u svim pravnim pitanjima i međunarodnim odnosima te daje konačnu suglasnost za proračun EU-a. Aktualni predsjednik Europskog parlamenta je Talijan Antonio Tajani, čija je stranka Forza Italia također članica Europske pučke stranke.

  • +2
Susret Marije Pejčinović Burić i Federice Mogherini Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Ta je služba osnovana Lisabonskim ugovorom, a njezin nositelj zadužen je za usklađivanje zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije. Visokog predstavnika ili predstavnicu imenuje Europsko vijeće, a on predsjeda Vijećem ministara vanjskih poslova te istovremeno obnaša funkciju potpredsjednika Europske komisije.

Funkcija je osmišljena kako bi Europska unija bolje branila svoje interese i vrijednosti na međunarodnoj pozornici te jednoglasno izražavala svoja stajališta. U mandatu Europske komisije od studenog 2014. ovu funkciju obnaša Talijanka Federica Mogherini, članica Demokratske stranke koja je u Europskom parlamentu dio grupacije Socijalista i demokrata.

Visoku predstavnicu/potpredsjednicu u njezinom radu podržava Europska služba za vanjsko djelovanje, osnovana 1. siječnja 2011. udruživanjem odjela za vanjsku politiku Komisije i Vijeća te dovođenjem diplomata iz nacionalnih diplomatskih službi.

Predsjednik Europske središnje banke

Europska središnja banka (ECB) upravlja eurom te određuje i provodi gospodarsku i monetarnu politiku EU-a. Njezin je glavni cilj održati stabilnost cijena i time potaknuti gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik ECB-a predstavlja to tijelo na europskim i međunarodnim sastancima na visokoj razini.

ECB je neovisna, a osnovana je 1. lipnja 1998. sa sjedištem u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj. ECB i nacionalne središnje banke svih država članica čine Europski sustav središnjih banaka (ESSB), a ECB, sa (samo onim) nacionalnim središnjim bankama država članica čija je valuta euro, čini Eurosustav (monetarna funkcija). ECB i nadležna nacionalna tijela država članica iz europodručja čine pak jedinstveni nadzorni mehanizam (nadzorna funkcija).

Aktualni čelnik ECB-a je Talijan Mario Draghi. Naravno, za ovu poziciju kandidati moraju imati posebne kompetencije.