PREGOVORI U BRUXELLESU

Konačni obračun: Weber ispao, u najnovijoj kombinaciji za fotelje Bugarin i Španjolac

Bionic
Reading

Čelnici zemalja članica Europske unije na izvanrednom samitu nastavljaju pregovore o imenovanjima na ključne dužnosti u EU. U utorak ujutro pojavila se nova, znatno različita kombinacija kandidata za vodeće fotelje, prema kojoj bi mjesto šefice Europske komisije preuzela njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen. U međuvremenu, u tijeku je i konstituirajuća sjednica novog saziva Europskog parlamenta u Strasbougu, a na samom početku zastupnici stranke Brexit Nigela Faragea izazvali su skandal

Prema špekulacijama koje je u utorak ujutro prenosio Politico, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen iz grupacije pučana trenutno je kandidat za čelno mjesto Europske komisije. Belgijski premijer, liberal Charles Michel po toj bi opciji figurirao kao šef Europskog vijeća, EPP-ov Spitzenkandidat Manfred Weber kao predsjednik Europskog parlamenta, a trenutni europski povjerenik za energetiku, Slovak Maroš Šefčovič, postao bi povjerenik za vanjske poslove.

U međuvremenu su Weber i Šefčovič ispali iz igre. Po zadnjem planu predsjednik Europskog parlamenta postao bi Bugarin Sergei Stanishev dok bi visok predstavnik za vanjsku politiku bio Španjolac Josep Borrell, oba su iz tabora Socijalista i demokrata.

Prema francusko-njemačkoj nagodbi u slučaju da Ursula von der Leyen postane šeficom Komisije na čelno mjesto u Europskoj središnjoj banci (ECB) zasjela bi Christine Lagrade.

Glavni problem s ovakvim dogovorom je što ni jedan Spitzenkandidat nije dobio ni jednu od glavnih funkcija. Također u EPP-u su nezadovoljni što je Weber ispao ih svih kombinacija. No, da bi postala predsjednicom Europske komisije Von der Leyen će morati dobiti blagoslov Parlamenta, a tu bi moglo biti problema jer je ta instutucija žestoko branila princip Spitzenkandidata koji sada nema nigdje. Ako je Parlament odbnije cijeli koncept će se srušiti.

S druge strane, kako javlja novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, bugarski premijer Bojko Borisov prilikom ulaska na skup rekao je kako je on predložio Andreja Plenkovića za jednu od vodećih pozicija u EU, no nije jasno je li to uistinu i mislio. U video snimci koju je objavio Krasnec, na njegovo pitanje o Plenkovićevim šansama za Europsko vijeće Borisov odgovara. 'Može. Važi'.

Kako javlja reporterka N1 Ivana Dragičević, na samom početku sjednice zastupnici Brexit Partyja, desne grupacije koja je osvojila najviše glasova na EU izborima u Britaniji, okrenuli su leđa tijekom izvođenja 'Ode radosti', himne Europske unije.

U međuvremenu, europski čelnici u Bruxellesu raspravljaju o podjeli funkcija u europskim institucijama. Podloga za razgovore je prijedlog iznesen tijekom jučerašnjeg radnog doručka, prema kojemu je u kombinaciji za novog predsjednika Europske komisije ponovno Nizozemac Frans Timmermans, a Europska pučka stranka (EPP) dobila bi dvije pozicije - na čelu Europskog vijeća i Europskog parlamenta, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Po diplomatskim izvorima, predsjednica Europskog vijeća bila bi Bugarka Kristalina Georgieva, a predsjednik Europskog parlamenta Manfred Weber. Dužnost visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku bila bi povjerena belgijskom premijeru, liberalu Charlesu Michelu, dok bi danska liberalka Margrethe Vestager preuzela dužnost prve potpredsjednice Komisije.

Diplomati navode da je takav scenarij realan, ali da ništa još nije sigurno.

'Dogovor je na stolu i mogao bi proći. Ali svaka dva sata na ovom samitu imamo nešto drugo', rekao je jedan diplomat.