kurz na čelu

Prisegnula prva konzervativno-zelena vlada Austrije

07.01.2020 u 12:10

Bionic
Reading

Koalicijska vlada konzervativaca i Zelenih prisegnula je u utorak u Austriji, a to je prvi put da ekolozi sudjeluju u izvršnoj vlasti

Nova vlada, koju vodi kancelar Sebastian Kurz i potpredsjednik Werner Kogler iz Zelenih, također je i prva vlada u kojoj dominiraju žene.

Pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom prisegnulo je 15 ministara, uključujući osam žena.

Među članovima vlade su Klaudia Tanner, koja je dokončala tradicionalnu mušku vladavinu u ministarstvu obrane, kao i Susanne Raab, koja će upravljati integracijom migranata u novoosnovanom ministarstvu.

Alma Zadić, 35-godišnja kći bosanskih izbjeglica, prisegnula je kao ministrica pravosuđa. Prva je austrijska ministrica s migrantskom pozadinom.

Kurzova Narodna stranka (OeVP) i Zeleni dogovorili su se prošli tjedan da vladaju zajedno nakon što se prijašnja administracija sa ekstremno desnim smjerom raspala, a i OeVP i ekološka stranka osvojile su ključne pobjede na prijevremenim izborima u rujnu.

Kurzova prijašnja koalicija s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) propala je u svibnju zbog videa na kojemu se vidi kako šef FPOe Heinz-Christian Strache razgovara o potencijalnim infrastrukturnim i medijskim dogovorima sa ženom koja predstavlja rusku političku donatoricu.