tko je alma zadić

Prošla je put od izbjeglice do ministrice, vrijeđali su je, a osuđena je za klevetu. Doznajte sve o Bosanki koja će upravljati austrijskim pravosuđem

02.01.2020 u 16:42

Bionic
Reading

Nova austrijska ministrica pravosuđa u koalicijskoj vladi Narodne stranke i Zelenih trebala bi postati 35-godišnja Tuzlanka Alma Zadić. Nominirali su je Zeleni, a kad bude izabrana, što je formalnost jer je dogovor postignut, postat će najmlađa ministrica pravosuđa i prva s imigrantskom prošlošću

Zadić je rođena 24. svibnja 1984. u Tuzli, ali je zbog rata u Bosni i Hercegovini s obitelji 1994. izbjegla u Austriju. U njoj je završila redovno školovanje te Pravni fakultet na Sveučilištu u Beču 2007. Potom se nastavila usavršavati na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Doktorirala je pravo 2017. na Sveučilištu u Beču.

>>> Kurz je opet rasturio u Austriji, ali treba pomoć. Dogovori li se sa Zelenima, takav bi rasplet mogao imati domino efekt i u Hrvatskoj

Nakon studija radila je u Međunarodnoj organizaciji za migracije u Beču, a bila je i stažistica pri Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Haagu. Od 2011. radila je kao suradnica, a od 2015. i kao viša suradnica u Freshfields Bruckhaus Deringeru (FBD), međunarodnoj tvrtki za poslovno pravo sa sjedištem u Londonu i uredima u 17 zemalja svijeta. U FBD-u je dala otkaz 2017., kada se aktivno uključila u politiku.

Prvi put izabrana je u austrijski parlament te iste 2017. na listi bivšeg čelnika Zelenih, Petera Pilza.

Nakon što je izabrana poručila je da je njezin ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Zbog porijekla bila je metom verbalnih napada. Tako joj je u lipnju 2018. godine, tijekom njezine rasprave o sigurnosti u Austriji potaknute pretragom Saveznog ureda za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (BVT), kao i više privatnih stanova osoba zaposlenih u tom uredu, netko doviknuo: 'Niste u Bosni! Nemojte to zaboraviti!' Drugi glas je rekao: 'Alma, kod mene si sigurna!' Zadić je odgovorila: 'Gospodine zastupniče, moje porijeklo nema veze s BVT-om.'

Iako su u početku za obje opaske optuženi zastupnici krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), poslije je otkriveno da je krivac za prvu Johann Rädler, zastupnik Narodne stranke s kojom Zeleni Alme Zadić sada formiraju vladu. Rädler se kasnije pravdao da nije mislio ništa loše i da je tijekom rata primao izbjeglice iz BiH... Druga opaska djelo je zastupnika FPÖ-a Wolfganga Zangera, u čiju je obranu stala njegova stranka tvrdeći da se ne radi o seksizmu.

U studenom 2019. Zadić je prvostupanjski osuđena za klevetu. Bečki sud ju je osudio i zapovjedio joj da plati kaznu u iznosu od 700 eura. Ona je na Twitteru podijelila fotografiju mladića koji je sudionicima jednog prosvjeda navodno s prozora pokazivao Hitlerov pozdrav. Sliku je komentirala porukom 'Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima', zbog čega je završila na sudu. Na presudu je uložila žalbu.

Nakon objavljivanja njene nominacije za ministricu austrijski desničari odmah su uputili niz kritika, naglašavajući njeno porijeklo, ali i vjersku pripadnost. Uslijedio je niz rasističkih i seksističkih komentara na račun Alme Zadić.

'Kriminalna muslimanka postat će ministrica pravde', 'Dolazi šerijat', 'Propast Austrije', samo su neki od komentara na društvenim mrežama dok je najviše onih koji Almi Zadić poručuju da 'ide odakle je došla', prenosi Avaz.ba.

Zadić je član organizacije Global Shapers Community, svjetske organizacije mladih koji žele preuzeti odgovornost za planet od 2013. godine.