problemi s opskrbom

Pitali smo naše velike trgovačke lance ima li već nestašice: Kakvo je stanje robe na policama i čeka li nas siromašan Božić

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 20.10.2021 12:09
  • Objavljeno 20.10.2021 u 11:50
tportal

Izvor: EPA / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prebrz oporavak svijeta od pandemije koronavirusa doveo je do posve neočekivanih problema. Zastoji u opskrbi, kako industrijskih, tako i potrošačkih dobara, postali su svakodnevica u određenim zemljama. I one najrazvijenije i one manje razvijene suočene su s istim problemima, primjerice Sjedinjenje Američke Države spremaju se za božićne blagdane bez igračaka, ali i WC papira, dok je najveći svjetski proizvođač kave Brazil ostao bez nje

Kakvo je zaista stanje s opskrbom domaćih trgovina i hoćemo li i mi u vrijeme najveće blagdanske potrošnje ostati bez nasušno potrebnih namirnica, ispitali smo domaće trgovačke lance.

Odgovaraju nam da postoje određeni problemi u logističkom lancu, posebice što se tiče robe koja se nabavlja u Bosni i Hercegovini, najteže pogođenoj nedostatkom vozača kamiona. No oni koji su se na vrijeme pripremili i ne ovise o uvozu ne vjeruju da će ih pogoditi veći problemi u blagdanskim danima pred nama.

U najvećem domaćem trgovačkom lancu, Konzumu, kažu da su za sve kupce i partnere već osigurali dovoljne količine proizvoda, kao i prigodan asortiman za božićne i novogodišnje blagdane.

'I u današnjim okolnostima pokazuju se prednosti poslovanja unutar velikog sustava Fortenova grupe, od važne veze proizvodnih kompanija s maloprodajom i veleprodajom do cijelog niza aktivnosti na razini grupe koje su nam olakšavale bavljenje našim biznisom i omogućile normalno funkcioniranje opskrbnog lanca', rekli su nam.

Kažu da će nastaviti pratiti daljnji razvoj situacije kako bi pravovremeno reagirali.

  • +1

Nestašica u engleskim dućanima

Izvor: Profimedia / Autor: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trgovački lanac Lonia, koji upravlja malim kvartovskim dućanima, priznaje da trenutačno imaju manjih poteškoća u nabavi osnovnih prehrambenih artikala poput šećera, ulja i riže, odnosno nabava je nešto teža no što je to uobičajeno.

'S nabavkom ostalih proizvoda uglavnom nemamo problema, osim s nekim izuzecima koji se dobavljaju iz BiH, u kojoj se osjeća nedostatak vozača', otkrivaju u Loniji i kažu da će nadolazeća sezona blagdana biti uspješno realizirana i bez zastoja, s obzirom na to da se većina dobavljača unaprijed pripremila i zasad nemaju saznanja o eventualnim problemima s isporukom.

Lonia ima manjih poteškoća u nabavi osnovnih prehrambenih artikala poput šećera, ulja i riže

Lonia ima manjih poteškoća u nabavi osnovnih prehrambenih artikala poput šećera, ulja i riže

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lonia

Logistički lanac poslovnog sustava Tommy za sada normalno funkcionira i ne bilježi značajnije poremećaje u nabavi koji bi doveli do nestašice roba, ni na domaćem ni na internacionalnom tržištu.

'Stanje na tržištu je vrlo izazovno i teško je prognozirati daljnja kretanja i okolnosti, ali svakodnevno pratimo situaciju i nastojimo se prilagoditi kako bismo održali poslovanje u planiranim okvirima', kažu u Tommyju.

  • +4
  • +1

U Lidlu ne očekuju veće poteškoće

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Značajnijih poteškoća u opskrbi trgovina nisu imali ni u Lidlu.

Njihova politika nabave temelji se, kažu nam, na čvrstim odnosima s domaćim i stranim dobavljačima, zbog čega ne očekuju probleme ni u budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!