bunjac im prijetio smrću

Pripadnici saborske straže u fokusu: Doznajemo sve o njima, ali ne i koliko ih je jer je to tajna

Bionic
Reading

Pripadnici saborske straže u ovom sazivu Hrvatskog sabora imaju posla preko glave. U fokus javnosti uglavnom dolaze zbog već učestalog iznošenja zastupnika Živog zida Ivana Pernara iz sabornice. Zbog tog su čina pak u četvrtak navečer pripadnici saborske straže primili i prijetnje smrću Pernarova kolege Branimira Bunjca

'Dosta toga, sram vas bilo - nemate pravo na to. Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se - nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš', prijetio je Bunjac, kojem je zasmetalo oduzimanje mobitela kojim je snimao iznošenje Pernara iz sabornice.

Prijetnja je shvaćena ozbiljno i HNS najavljuje podizanje kaznene prijave protiv Bunjca, a postupanje policije i DORH-a očekuje i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, za čijeg se predsjedanja dogodio incident. Saborska straža donedavno nije bila u fokusu javnosti.

Riječ je o službi, kako za tportal pojašnjavaju iz Sabora, koja obavlja poslove nadzora ulaska osoba, robe i vozila te poslove održavanja reda i mira u objektima Sabora, kao i druge poslove od značenja za sigurnost osoba i imovine u tim objektima. Službenici straže Hrvatskog sabora su državni službenici, čiji je status uređen Zakonom o državnim službenicima, te nisu djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Koliko je pripadnika saborske straže, nismo uspjeli doznati jer je 'podatak o broju zaposlenih u straži sigurnosne naravi', rečeno nam je u Saboru, no prema našoj procjeni, riječ je o njih desetak.

Straža je, prema Odluci o Stručnoj službi Hrvatskog sabora, zasebna jedinica koja pripada Tajništvu Sabora. Radom saborske straže upravlja njen zapovjednik, a taj posao već duži niz godina obavlja Josip Kampić.

Iz Sabora su prethodno poručili kako pripadnik straže nije prekoračio ovlasti kada je oduzeo mobitel zastupniku.

'Prilikom postupanja saborska straža nije prekoračila ovlasti, već je postupila sukladno članku 14. Odluke predsjedništva Hrvatskog sabora o mjerama sigurnosne zaštite Hrvatskog sabora, kojom se zabranjuje svako snimanje i fotografiranje rada i postupanja službenika straže Hrvatskog sabora', pojasnili su za tportal iz Sabora.

  • +2
Branimir Bunjac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kako je pravni stručnjak Veljko Miljević objasnio za tportal, zastupniku Bunjcu prijeti skidanje saborskog imuniteta.

Bunjca bi se moglo teretiti za kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka tri Kaznenog zakona.

'Stavak jedan odnosi se na običnu prijetnju i goni se po privatnoj tužbi, stavak dva po prijedlogu, ali stavak tri odnosi se na situaciju ako je prijetnja učinjena osobi u vezi s njenim radom ili položajem, a ovo je takva osoba jer se radi o saborskom čuvaru. I onda ide kaznena prijava Državnom odvjetništvu, što se goni po službenoj dužnosti', kazao nam je Miljević.

Za to kazneno djelo, naveo je, zapriječena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  • +3
Saborska straža izbacila Ivana Pernara iz sabornice Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek