incident sa živim zidom

Saborska straža oduzela mobitel zastupniku, jesu li prekoračili svoje ovlasti?

05.04.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što mu je saborska straža oduzela mobitel, zastupnik Živog zida Branimir Bunjac sinoć je nasrnuo na pripadnike straže, vrijeđao ih te im prijetio smrću. No, odmah se postavilo pitanje jesu li iz saborske straže smjeli oduzeti Bunjcu mobitel

Kako su za tportal pojasnili iz Sabora, saborska straža nije prekršila svoje ovlasti i postupala je sukladno saborskom Poslovniku.

Naime, prema Poslovniku za remećenje reda na sjednici predsjedatelj može zastupniku izreći stegovne mjere: opomenu, . opomenu s oduzimanjem riječi te udaljenje sa sjednice. Ako se zastupnik ni nakon izricanja mjere udaljenja ne udalji sa sjednice, predsjedatelj će prekinuti sjednicu i naložiti da se zastupnik udalji iz dvorane za sjednice. U tom slučaju predsjedatelj može zatražiti od Straže Sabora da zastupnika udalji iz dvorane.

Što se pak tiče oduzimanja mobitela, tu je saborska straža postupala sukladno internoj odluci Sabora. 'Prilikom postupanja Saborska straža nije prekoračila ovlasti već je postupila sukladno članku 14. Odluke predsjedništva Hrvatskoga sabora o mjerama sigurnosne zaštite Hrvatskoga sabora kojom se zabranjuje svako snimanje i fotografiranje rada i postupanja službenika Straže Hrvatskoga sabora', pojasnili su za tportal iz Sabora.

Što se pak tiče prijetnje smrću koju je Bunjac uputio pripadniku saborske straže, za eventualni postupak, kažu nam u Saboru, bit će nadležna pravosudna tijela.

O svemu se oglasio i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, koji je sinoć predsjedao sjednicom i zatražio udaljenje Pernara.

'Ja sam od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže koji su radili u skladu sa svojim ovlastima, u skladu s Poslovnikom, u skladu s mojim zahtjevom kao predsjedavajućim. Ja sam im naložio da udalje kolegu Pernara iz sabornice jer htio nije dragovoljno izaći nakon nekoliko opomena. No bez obzira na to, nadležna državna tijela, i DORH i MUP na osnovu neposrednog zapažanja, na osnovu snimki koje je vidjela cijela hrvatska javnost, mogu pokrenuti postupke i istrage imali li elemenata prekšaja ili kaznenog djela od strane pojedinih saborskih zastupnika', kazao je Brkić novinarima u Saboru.

Upitan hoće li se zbog prijetnje skidati imunitet Bunjcu, Brkić kaže: 'To pustimo nadležnim službama, u ovom slučaju DORH, ako dođe takav zahtjev, onda će mu se u proceduri skidati imunitet. Ne treba nitko u ovom slučaju pokrenuti nekakav postupak, nego nadležna državna tijela DORH i MUP u skladu sa svojim ovlastima, dužni su postupiti kao kod svakog drugog građanina, tako i s nama zastupnicima. Dužni su prema svakom građaninu postupati na isti način, pa tako i prema nama, bez obzira što imamo određeni imunitet.