SKANDAL U SABORU

Bunjac se malo zaboravio: Zbog napada na službenu osobu mogao bi dobiti do pet godina zatvora

05.04.2019 u 12:55

Bionic
Reading

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac izazvao je nezapamćen skandal u Hrvatskom saboru u petak u ranim jutarnjim satima, kada je prijetio smrću pripadnicima saborske straže koji su krenuli izvoditi iz sabornice njegovog kolegu Ivana Pernara na zahtjev potpredsjednika Sabora Milijana Brkića

Bunjac je u jednom trenutku, nakon što mu je pripadnik saborske straže oduzeo mobitel, izgubio živce, počeo vikati i naguravati se sa stražom.

'Dosta toga, sram vas bilo - nemate pravo na to. Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se - nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš', prijetio je Bunjac.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić zatražio je da se protiv Bunjca pokrene službena procedura zbog prijetnje smrću pripadniku saborske straže.

Odvjetnik Veljko Miljević objasnio je za tportal da ako je Bunjac napravio to kako je preneseno i napisano, onda je to kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka tri Kaznenog zakona.

'Stavak jedan odnosi na običnu prijetnju i goni se po privatnoj tužbi, stavak dva po prijedlogu, ali stavak tri odnosi se na situaciju ako je prijetnja učinjena osobi u vezi s njenim radom ili položajem, a ovo je takva osoba jer se radi o saborskom čuvaru. I onda ide kaznena prijava Državnom odvjetništvu, što se goni po službenoj dužnosti', kazao nam je Miljević.

Za to kazneno djelo, naveo je, zapriječena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

No upozorava da mi imamo sustav široko otvorenih kaznenih sankcija pa se nikad ne izriču maksimalne kazne i uvijek se izriču, ako čovjek nije povratnik, i to specijalni višestruki povratnik, u donjoj trećini zapriječene kazne.

'Realna je donja trećina, a ako se ide na ublažavanje kazne, onda je ispod minimuma', pojasnio je.

Kako je Bunjac saborski zastupnik, mora mu se skinuti imunitet.

'Imate u Ustavu odredbu članka 75. stavak tri koji regulira da se mora, da bi se mogao provoditi kazneni progon protiv saborskog zastupnika, prethodno skinuti imunitet. Potom imate pravilnik za odvijanje postupka u Saboru, u kojem je propisan postupak koji se svodi na to da ako je Sabor u zasjedanju, onda o skidanju imuniteta može odlučivati samo Sabor, a ako je izvan zasjedanja, onda odlučuje Mandatno-imunitetno povjerenstvo, ali Sabor mora potvrditi odluku kada se sastane', kazao nam je Miljević.