covid-19

[VIDEO] Primorsko-goranska županija ide u lockdown, pogledajte što se zatvara

09.04.2021 u 10:57

Bionic
Reading

'Donesene su strože mjere za Primorsko-goranske županiju, zabrana svih javnih događanja i okupljana, obustava rada trgovina odjeće i obuće. Rad od 6 do 19 sati, s maksimalno 10 kupaca u trgovini. Obustavlja se i rad kasina, automat-klubova, zabranjuje posjet u domovima za starije i nemoćne. Ovo su jako stroge mjere, ali to je jedini način da zaustavimo širenje epidemije', kazao je Mladen Šćulac, šef Stožera civilne zaštite

Isporuka hrane obavlja se uz protuepidemijske mjere: ili ispred objekta preuzimanje, ili iz ugostiteljskog objekta vozilom, prenosi Dnevnik.hr Za ljude u hotelima, učeničkim domovima, studentskim domovima omogućen je nastavak rada. Osim Rijeke, prelazi se na model C nastave od 12. do 16. travnja. Za djecu je osiguran smještaj od 1.do 4 razreda.

U Primorsko-goranskoj županiji 382 su novooboljele osobe. Nastavlja se masovno procjepljivanje. Oko 7000 ljudi cijepljeno je u prošlom tjednu. U KBC-u Rijeka je 188 hospitaliziranih i sedmero umrlih. 32 ih je u COVID respiratornim centrima, a 21 je na respiratoru. Aktivan je i sekundarni centar u Opatiji, gdje je 12 bolesnika. Trenutno je 20 posto više hospitaliziranih u odnosu na prošli val.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

U KBC-u imaju 250 kreveta. ''Moramo biti spremni primiti i ostale bolesnike. To je otegotna okolnost, ali balansiramo'', kazao je liječnik iz KBC-a Rijeka. Rani prijemi se ne sele u Opatiju, tek nakon 15. dana kad prestanu biti infektivni.

U četvrtak je u ovoj županiji evidentirano 428 novooboljelih među 1264 obrađena uzorka, a udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova bio je 33,9 posto.