PRITISCI I NAPADI

Primorac radi dosjee nepoćudnih novinara

06.02.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo poziva ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca i njegove bliske suradnike da smjesta prestanu s učestalim pritiscima na pojedine novinare koji izvještavaju o aktivnostima tog ministarstva te na urednike

Mnogi novinari obratili su se za pomoć HND-u jer ih ministar Primorac i njegovi suradnici sustavno diskriminiraju, ako ne izvještavaju o obrazovnim i znanstvenim temama onako kako bi to htio ministar.

Novinarima koji su se na taj način zamjerili ministru Primorcu uskraćuju se informacije, ignoriraju se njihovi mailovi i telefonski pozivi.

Osim toga, glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci u svojim reagiranjima na novinarske tekstove vrijeđa pojedine novinare, a u Ministarstvu se o njima vode pravi dosjei pa se s navodima iz njih pokušava intervenirati kod urednika, upozorava HND.

Takvi pritisci na novinare i medije nisu od jučer. Pojedini novinari su u nemilosti otkako je Dragan Primorac postavljen za ministra.

HND zato traži od ministra i njegovih suradnika da se više ne pokušavaju miješati u poslove uredništava, da ne dijele novinare na poćudne i nepoćudne te da svim novinarima pruže sve potrebne informacije.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo znanosti, koje je najavilo da će od Suda časti HND-a zatražiti da utvrdi stvarnu istinu. 'Sudu časti HND-a dostavit ćemo sve tekstove koji se temelje na neistinama. Nedopustivo je da HND generalizira hrvatsko novinarstvo te korektan obostrani odnos novinara hrvatskih medija i Ministarstva znanosti', poručili su iz tog ministarstva.

Najnoviji slučaj napadanja novinara je onaj glasnogovornika Duje Bonaccija u četvrtak, zabilježen na stranicama Jutarnjeg lista, koji je reagirao na tekst od 27. siječnja - 'Bozanić: U školu uvesti etički odgoj i religije'.

'U svom reagiranju na članak kolegice Kalogjere-Brkić, koji se bavio religijskim odgojem u školama, gospodin Bonacci nije demantirao nijedan navod iz teksta, niti se u svom pismu bavio specifičnim stavovima gospodina Primorca i njegova Ministarstva, nego je novinarku napao zato što je krivo interpretirala Katoličku crkvu!? Kakve veze, pobogu, glasnogovornik Dragana Primorca ima s tumačenjem stavova i hijerarhije u Katoličkoj crkvi?', napisao je u svom komentaruDavor Butković.