Svim’ na Zemlji, daruj drvce

Prikupljeno više od 13 tisuća kuna za pošumljavanje Dalmacije

15.01.2019 u 11:05

Bionic
Reading

U sklopu kampanje “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”, koju su provodile udruge za zaštitu okoliša, građani i građanke donirali su ukupno 13.255 kuna za pošumljavanje ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije, priopćila je u utorak Zelena akcija

Istaknula je kako je 11.735 kuna prikupljeno putem uplata na žiro račun udruge "Eko-Zrmanja", dok je 1520 kuna donirano tijekom javnih akcija u Zadru i Zagrebu. Donacije su se skupljale od 12. prosinca 2018. do 12. siječnja 2019. te se u tom razdoblju uključilo oko 200 građana i građanki diljem Hrvatske.

"Svim’ na Zemlji, daruj drvce!" kampanja je koju već drugu godinu zaredom provode udruge Zelena akcija, Eko Zadar i Eko-Zrmanja, a ove godine i uz ekološku udrugu „Krka" Knin. Cilj te kampanje je, kako je istaknuto, osvješćivanje razornih posljedica konzumerizma i neodgovornog odnosa prema šumskim ekosustavima te suočavanje s nekim od tipičnih problema, poput prekomjerne i nelegalne sječe, požara te tonama otpada koji završi u šumama.

Udruge su zahvalile svima na podršci i sudjelovanju u kampanji. Najavile su da sada kreće drugi dio kampanje - priprema za veliku akciju pošumljavanja na jesen 2019. godine.

"Sljedeći korak je izbor lokacije i vrste prigodne za sadnju na odabranim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije, koja će se dogovoriti u suradnji s nadležnim institucijama. Donatori i donatorice će moći pratiti cijeli proces sve do akcije sadnje kada će udruge Eko Zadar, Eko Zrmanja i "Krka" Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca", istaknula u priopćenju Zelena akcija.