redovno održavanje

Hrvatske šume: Uklonjena stabla na Tuškancu su stara i opasna

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.12.2018 13:18
  • Objavljeno 06.12.2018 u 13:18
Tuškanac

Tuškanac

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Hrvatske šume u četvrtak su, potaknute zabrinutošću građana zbog sječe hrastova na Tuškancu, priopćile da se radi o redovnom načinu održavanja šuma, a Tuškanac je obišla i nadležna šumarska inspekcija koja nije imala primjedbi na provedene radove

Iz Hrvatskih šuma su poručili da razumiju zabrinutost građana zbog uklanjanje stabala u jednom od najljepših zagrebačkih parkova, no riječ je o redovnom načinu održavanja kako bi se pravovremeno spriječile ozbiljne posljedice po okoliš, ljude i imovinu.

Radi se o uklanjanju prezrelih stabala, koja su statički nestabilna te su potencijalno opasna za građane i imovinu. Iz Hrvatskih šuma naglašavaju da je proizvodnja sirovine, kroz njegu i obnovu, jedan od temeljnih zahvata brige o šumama, te se provodi u skladu sa zakonskim propisima.

Svi radovi koje u šumama provode nadležna tijela obavljaju se sa ciljem povećanja kvalitete i vrijednosti šuma, njihova zdravlja i vitalnosti. Na taj se način održava prirodna struktura šume i osiguravaju stabilnost, biološka raznolikost, ali i produktivnost, što podrazumijeva i mogućnost kvalitetnije prirodne obnove, napominju Hrvatske šume.

'Svjesne važnosti šuma u ekološkoj, društvenoj i gospodarskoj infrastrukturi, Hrvatske su šume samo u 2018. godini posadile oko devet milijuna novih sadnica, doprinoseći tako održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti na mjestima gdje nije došlo do prirodne obnove zbog različitih bioloških i klimatskih faktora. Posijano je više od milijun kilograma žireva hrasta lužnjaka te tisuće kilograma sjemena drugih vrsta stabala, čime se osigurava stabilnost i dugoročna održivost ovog vrijednog prirodnog resursa', stoji u priopćenju.

Nezadovoljstvo zbog sječe stabala

Brojni građani pobunili su se zbog sječe stabala na Tuškancu, a to nije prvi put da se izjašnjavaju ili organiziraju protiv sječe ili pretvaranje zelenih površina u građevinske. Na društvenim mrežama oglasio se i hrvatski glazbenik Darko Rundek koji je istaknuo da je srušeno barem pet, šest starih hrastovih stabala.

Kazao je to napominjući da bi se u parkovima trebalo sječi što je manje moguće, upozoravajući na krhkost i ugroženost gradskih park-šuma.

Rundek ju u kratkom video uratku poručio kako ga to podsjeća na Sarajevo u ratu, kad su Sarajlije, unatoč tomu što im je bilo hladno, ostavili svoje parkove neposječene.

'Nama tu čak nije ni hladno, a veliki stari hrastovi padaju, dok iza njih ostaje puno hrastovine. Pa možda ne bi to trebalo tu sjeći', kazao je Rundek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!