MORE JE KOPNO

Prikupljeno 200 tisuća potpisa za referendum

02.12.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'More je kopno' objavila je danas da je prema do sada prispjelim podacima prikupila 200.000 potpisa za referendum o Sporazumu o arbitraži sa Slovenijom, što je oko polovine potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma.

Prema zakonu za referendum je potrebno prikupiti najmanje 10 posto potpisa od ukupnog broja birača, a poznato je da je pravo glasovanja na posljednjim lokalnim izborima imao 4,1 milijun glasača.

Predstavnici inicijative kazali su na konferenciji za novinare da je u dva tjedna najviše potpisa prikupljeno u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (100.000), dok je ostatak prikupljen u priobalnim županijama.

Također kažu da se još očekuju podaci o broju prikupljenih potpisa iz središnje i istočne Hrvatske.

Koordinator inicijative Ivica Relković rekao je da su potpisi prikupljani u ozračju medijske šutnje najutjecajnijih medija, a posebice Hrvatske radio televizije.

Najavio je nastavak pravne borbe prije svega pred Ustavnim sudom, zbog toga što je sporazum o arbitraži u Hrvatskom saboru izglasan dok je trajalo prikupljanje potpisa, što smatraju protuustavnim. Drže da je to demoraliziralo građane i utjecalo na konačni rezultat te akcije.