DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Prikupljanje potpisa mi ne ide kako sam očekivao'

01.12.2014 u 23:24

Bionic
Reading

Saborski zastupnik don Ivan Grubišić, koji je najavio kandidaturu za predsjednika Republike, kritizirao je osječki Evanđeoski teološki fakultet jer je Ekumensku povelju dodijelio predsjedniku države Ivi Josipoviću koji se izjašnjava agnostikom.

'Ne vidim razloga za dodjelu Ekumenske povelje gospodinu Josipoviću jer on se izjašnjava agnostikom', rekao je don Grubišić u ponedjeljak na večer u Splitu na predavanju o povijesti Katoličke crkve u povijesti kršćanstva.

Na novinarsku zamolbu nakon predavanja da dodatno objasni svoje stajalište u kojem se usprotivio dodjeljivanju Ekumenske povelje te visokoškolske ustanove predsjedniku Josipoviću, don Grubišić je kazao kako smatra da je bilo nepotrebno dodijeliti to priznanje Josipoviću.

'Mislim da to ne ide, jer on (Josipović) ima pravo na svoj agnosticizam i ja to prihvaćam kao njegovo osobno pravo, ali da mu se dodjeljuje titula za ekumenizam i priznanje i diploma - mislim da je nepotrebno', istaknuo je don Grubišić.

Rekao je kako osobno poznaje dekana Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Petera Kuzmiča i da je s njim dobar kao čovjek i građanin.

'Gospodin Kuzmič poštuje mene, ja poštujem njega, ali mislim da im to nije trebalo', kazao je don Grubišić.

Grubišić tvrdi da svaka vlast slična. Da su ponudili takvo priznanje Kolindi Grabar Kitarović ili Tomislavu Karamarku, isto bi prihvatili, dometnuo je.

'To nije dobro radi crkvene zajednice, jer ona ne smije sebe kompromitirati s ovakvim političkim elitama koje iza sebe kriju mnogo toga negativnog što nije dobro', zaključio je don Grubišić tumačeći dodjelu Ekumenske povelje predsjedniku Jospipoviću.

Inače, predsjednik Josipović je na svečanoj akademiji u povodu 40. obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, u ožujku 2013., primio Ekumensku povelju kao priznanje za 'doprinos u promicanju kulture dijaloga, tolerancije i suživota među vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj'.

Don Grubišić je potvrdio da se namjerava kandidirati za predsjednika Republike na predstojećim izborima prikupi li dovoljno potpisa potpore potrebnih za kandidaturu.

'Ako prikupim 10.000 potpisa, idem u kandidaturu, ne da pobijedim - nego da sudjelujem i da mogu reći svoje mišljenje za koje smatram da znači za Hrvatsku puno i da bi takvo sučeljavanje s nositeljima političkih stranaka bilo korisno i potrebno', kazao je don Grubišić.

Dodao je kako prikupljanje 10.000 potpisa potpore njegovoj kandidaturi 'ne ide kako je očekivao', procjenjujući da se ljudi boje staviti svoj potpis na nečiju kandidaturu.

'Narod se boji staviti svoj potpis na nečiju kandidaturu jer, nažalost, nikad se ne zna kako će određeni, koji dođu na vlast, reagirati', smatra don Grubišić.