'prvi glas'

Odvjetnik kojem je Kovačević prebacio tvrtke na upravljanje tvrdi da ne zna ništa o tome

24.09.2020 u 21:03

Bionic
Reading

Nakon što je prije dva dana Vesna Trnokop na stranicama tportala ustvrdila da nema pojma o tome da je potpredsjednica udruge koju je navodno osnovala s uhićenim šefom Janafa Draganom Kovačevićem, odvjetnik kojeg je Kovačević u imovinskoj kartici naveo kao osobu na koju je prebacio upravljačka prava tvrtki u kojima ima udjele - tvrdi isto. 'Ne znam da je to učinjeno', rekao nam je

Dragan Kovačević, uhićeni šef Janafa, osumnjičen da je primio 1,96 milijuna kuna mita od Kreše Peteka, vlasnika Elektrocentra Petek, za sređivanje poslova u državnom naftovodu, u imovinskoj kartici naveo je da je svoje udjele u tvrtkama Finkor i Rašeljke prepustio na upravljanje odvjetničkom uredu Šoštarić.

Kovačević je, podsjetimo, jedini vlasnik Finkora, osnivača i niza drugih tvrtki u njegovu vlasništvu. U Rašeljkama pak ima pet posto. Finkor, ali i udruga HR+, registrirani su na adresi Slovenska 9, u kojoj tvrtka u vlasništvu ima stan od 55 kvadratnih metara i ulični poslovni prostor od 28,50 kvadratnih metara, u koji je Kovačević smjestio 'Klub', mjesto u kojem se društvenopolitička krema kartala i družila.

>>>Otišli smo do Slovenske 9, poljubili vrata Kluba i uputili se u gruntovnicu: Evo kako se Kovačević dokopao kvadrata<<<

Kako u imovinskoj kartici nisu navedeni adresa i OIB spomenutog odvjetničkog društva Šoštarić, a u Hrvatskoj je registrirano nekoliko odvjetnika i ureda s tim prezimenom, obratili smo se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i doznali da se radi o odvjetniku Robertu Šoštariću iz Zagreba.

Kad smo ga međutim nazvali da to provjerimo, decidirano je ustvrdio da na njega nikakva upravljačka prava nisu prebačena.

'Ne, ja nemam veze s tim'

'Ne, ja nemam veze s tim i na mene ništa nije prebačeno', rekao nam je Šoštarić, napominjući da on nema ured, već da je samostalni odvjetnik te da je vjerojatno riječ o pogreški.

Na našu opasku da smo provjerili kod Nataše Novaković, predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te da nam je potvrdila kako je Kovačević naveo njegov OIB i adresu, Šoštarić je kazao 'da je njegov OIB javan i da do njega nije teško doći'.

Na pitanje poznaje li Dragana Kovačevića kazao je kako ga je viđao. Upitan je li mu on bio klijent odgovorio je negativno. Međutim na pitanje je li radio s njegovom tvrtkom Finkor, Šoštarić je odbio odgovoriti.

'Ne želim odgovoriti na to pitanje', kazao je kratko.

Klub u Slovenskoj 9 Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Zanimalo nas je i poznaje li Ivanu Širić, direktoricu Finkora i još nekoliko Kovačevićevih tvrtki. 'Možda bih je prepoznao kad bih je vidio', rekao nam je.

'Čitao sam ovih dana...'

'Kako onda tumačite to da vas je Kovačević naveo kao osobu na koju je prebacio upravljačka prava', zanimalo nas je.

'Čitam ovih dana da je imenovao na mjesto dopredsjednice udruge gospođu koja o tome nije znala ništa. Tako je očito i sada', zaključio je Šoštarić.

Kovačević je, kako smo već pisali, osnovao udrugu HR+, a na njezino mjesto postavio Vesnu Trnokop. Ona o svemu tome nije imala pojma, već je za to doznala od tportala.

>>>Pročešljali smo što točno rade tvrtke s adrese famoznog Kovačevićeva 'Kluba', a posebno je zanimljivo ono što nam je rekla dopredsjednica njegove udruge<<<

Trnokop je pak na čelu Janafa bila od 2000. do 2004. godine. Trenutno je predsjednica Uprave tvrtke Sigma BusinessConsulting. Prije toga radila je u kompaniji PricewaterhouseCoopers savjetovanje, u koju je prešla 2014. iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), u kojoj je dug niz godina bila potpredsjednica za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove dok ju je vodio Nadan Vidošević.