afera janaf

Otišli smo do Slovenske 9, poljubili vrata Kluba i uputili se u gruntovnicu: Evo kako se Kovačević dokopao kvadrata

22.09.2020 u 18:35

Bionic
Reading

Klub. Tako je predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, drugoosumnjičeni u aferi o kojoj se naveliko piše posljednjih dana, nazivao mjesto u koje je zalazila društvenopolitička elita i u kojem je, prema sumnjama istražitelja, primio 1,96 milijuna kuna mita od vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka. Obilazeći to mjesto, na kojem je Dragan Kovačević ugošćavao društvenopolitičku kremu, otkrili smo još jednu nekretninu

Klub se nalazi na broju devet Slovenske ulice, u trokatnici tipičnoj za Donji grad. Na ulazu u ulični prostor postavljena je kamera, ima siva blindirana vrata, u istoj su boji rolete na nevelikom prozoru dok su na dva, tri manja postavljene crne rešetke. Pored vrata tabla s natpisom 'Centar edukacije, promocije, prezentacije'.

Iako je Stjepan Mesić, bivši predsjednik države, za N1 kazao da se radi o prostoru od pet, šest kvadrata, potvrdivši da je bio nekoliko puta u njemu, zapravo se radi o prostoru od 28,50 kvadratnih metara, u kojem su nekad bili smješteni uredski prostori Centra za kulturu i film August Cesarec.

'Morali smo se iseliti jer je Grad morao vratiti prostore stvarnim vlasnicima. Bilo je to, čini mi se, 2011. godine', kazala nam je Maja Jurić Ivoš, ravnateljica Centra tada i danas. Podaci iz gruntovnice potvrđuju da je prostor bio u suvlasništvu šest ljudi, od koji je Kovačevićeva tvrtka Finkor otkupljivala različite udjele. Pored Kluba ulaz je u samu zgradu, ali i dvorišnu iza nje.

'Viđala sam tu gradonačelnika Milana Bandića. Njega znam, ovim drugima u odijelima ne znam imena. Ne pratim politiku, ali viđala sam ih na televiziji. Jednom je bio i Rade Šerbedžija. Rekao je da su ga zvali na večeru pa je ušao u haustor jer je i to broj 9. On je glumac pa ga znam', kazala nam je starija gospođa, želeći ostati anonimna.

I drugi stanari potvrđuju da se ondje nalazilo šaroliko društvo.

Klub u Slovenskoj 9 Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

'Nije nikad bilo problema zbog buke ili nečeg sličnog', istaknuo je njen susjed, pojašnjavajući da je društvo znalo ući i s druge strane.

S koje druge strane', pitamo.

'Kroz haustor pa desno', pojašnjava nam.

Ulazimo, penjemo se stepenicama. U prizemlju su bijela masivna vrata, a pored njih dva sandučića. Jedan na Finkor, a drugi na Euro regiju, tvrtku Ivone Kovačević. Zvonimo, ali vrata ostaju zatvorena.

Riječ je o nekretnini koje, kao ni uličnog poslovnog prostora, nema u imovinskoj kartici Dragana Kovačevića. Vlasnik je i u ovom slučaju tvrtka Finkor, čiji je Kovačević jedini vlasnik, a upravljanje je, dok je na mjestu šefa Janafa, prema podacima iz imovinske kartice, prebacio na odvjetnički ured Šoštarić.

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pojašnjavaju da dvije spomenute nekretnine Kovačević nije morao ni upisati jer je riječ o vlasništvu tvrtke koja je druga pravna osoba.

Nekretnine vrijedne 5,5 milijuna kuna

Podaci iz imovinske kartice pokazuju da je Kovačevićeva plaća u Janafu iznosila skoro 26 tisuća kuna, a njegove supruge skoro 17 tisuća kuna neto. Prijavio je i 50.000 kuna koje zaradi od predavanja, ali i dva kredita od 400 tisuća eura. Ušteđevine nema, ali sa suprugom ima tri stana. Sva tri s preko sto kvadrata, ukupne vrijednosti 5,5 milijuna kuna.

Trosobni stan od nešto manje od 55 kvadratnih metara Finkor je kupio 2003. od J.B. (podaci poznati redakciji) za 34.675 eura, uz obvezu otplate od pedesete rate. Naime, prijašnja vlasnica kupila je stan od Grada 1999. godine, a kako ga u cijelosti nije otplatila, Finkor je preuzeo otplatu na sebe. Koliko je još bilo rata za otplatu, iz njihova ugovora nije vidljivo. Ono što je poznato to je da je ugovor s prodavateljem u ime Finkora potpisala direktorica Ivana Širić.

Jesu li se stan i 'Klub' povezali u jedan prostor, jer stan se naslanja na 'Klub', kad je Finkor postao vlasnik oba prostora, kako je to zaključio jedan od susjeda, iz dokumentacije nije vidljivo. Svjedoci koji su pak bili u Klubu, među njima i bivši član Uprave Janafa i bivši saborski zastupnik Jakša Marasović, spominju da se iz uličnog prostora u prizemlju spušta u nekoliko podrumskih kvadrata. Kvadrata koji će neko vrijeme biti zatvoreni.