GOSPODARSKI KRIMINAL

Prijave protiv slovenskih tajkuna Šrota i Bavčara?

22.12.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Slovenska policija potvrdila je u utorak da je državnom odvjetništvu predala kaznene prijave protiv sedam osoba koje se sumnjiče za gospodarski kriminal i pranje novca, no nije ni potvrdila ni zanijekala vijesti da su među prijavljenima donedavni direktori Pivovarne Laško (PL) Boško Šrot i Istrabenz holdinga Igor Bavčar

Protiv sedam fizičkih i tri pravne osobe podnesene su kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinile više kaznenih djela - pranja novca, zloporabe službenih ovlasti i prava te krivotvorenja ili uništenja poslovne dokumentacije, a njima je nanesena velika materijalna šteta koja se procjenjuje na deset milijuna eura, objavila je je u utorak glavna uprava krim-policije.

Prema priopćenju za javnost, istragu usmjerava posebna skupina državnih tužitelja i ona se intenzivno nastavlja, a javnost će o pojedinostima biti obaviještena nakon završetka predkaznenog postupka.

Slovenski mediji navode da su među prijavljenima donedavni direktor Pivovarne Laško (PL) Boško Šrot te bivši direktor Istrabenz holdinga Igor Bavčar koji su smijenjeni prije nekoliko mjeseci. Sumnjiče se da su u međusobnoj vezi i financijskim iscrpljivanjem kompanija koje su vodili neovlašteno preko vlastitih tvrtki došli u posjed dionica poduzeća kojima su bili na čelu.

Kriminalistička policija ispitala ih je krajem rujna u okviru opsežne istrage i zapljene poslovne dokumentacije desetak poduzeća povezanih s Pivovarnom Laško i Istrabenz holdingom, ali tada nisu zadržani u pritvoru.

Bavčar (54) diplomirani je politolog i nekadašnji političar koji je u prijašnjim vladama bio ministar unutarnjih poslova i ministar za europske poslove, a na čelu Istrabenza nalazio se sedam godina.

Šrot (52) je diplomirani pravnik iz Celja, a direktor Pivovarne Laško postao je 2005. godine, nakon što je ta kompanija ušla u ekspanziju i preuzela konkurentsku Pivovarnu Union iz Ljubljane i niz drugih tvrtki u industriji pića, turizmu i medijskoj djelatnosti u nastojanju da se spriječi da te tvrtke preuzme strani kapital, što je tada podržavala i službena politika.

Bavčar i Šrot proglašeni su prije nekoliko godina vodećim slovenskim tajkunima zbog agresivne i riskantne poslovne politike širenja djelatnosti o otkupljivanja dionica drugih tvrtki.

I Pivovarna Laško i Istrabenz holding svoju su poslovnu politiku bazirali na ekstenzivnom zaduživanju, što ih je zbog financijske krize dovelo u teškoće. Šrotu i Bavčaru na teret se obično stavljaju i pokušaji menadžerskog otkupa preko vlastitih privatnih tvrtki.