IDEJA O SAVEZNOJ REPUBLICI SRBIJI

Prihvaćena Deklaracija o potrebi stvaranja Republike Vojvodine

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.04.2012 16:38
  • Objavljeno 01.04.2012 u 16:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sudionici Četvrte vojvođanske konvencije u Novome Sadu prihvatili su u nedjelju Deklaraciju o potrebi formiranja 'Savezne Republike Srbije' koju bi činile dvije republike - Vojvodina i Srbija

'Postoji dugoročni interes svih građanki i građana – kako pripadnika srpskog, tako i pripadnika svih drugih naroda i nacionalnih zajednica i Srbije i Vojvodine, da i nakon raspada SFRJ i nestanka SRJ i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, nastave živjeti u zajedničkoj, složenoj, saveznoj, demokratskoj državi republikanskog oblika, u koju se dragovoljno udružuju svojom plebiscitarno izraženom voljom', navodi se među ostalim u Deklaraciji o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije u 'Saveznu republiku Srbiju'.

Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije bile su manje vojvođanske stranke koje se zalažu za reviziju položaja Vojvodine, kao i autonomaške nevladine organizacije: Forum V-21, Argus, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Regionalni centar za izbjegla i prognana lica.

'Srbija je nedovršena država. Vojvodina i Srbija trebaju biti dva statusno ravnopravna entiteta, dvije republike u sastavu 'Savezne Republike Srbije', ocijenio je dopredsjednik organizacijskog odbora Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević

Dodao je da se srpski narod u Vojvodini nikada nije mirio s tim da Vojvodina u zajednici sa Srbijom treba izgubiti vlastiti politički subjektivitet i da bude tretirana kao 'ratni plijen i unutarnja kolonija Srbije'.

Prema njegovim riječima, odlaganje rješavanja 'vojvođanskog pitanja' neizbježno će dovesti do njegovog zaoštravanja i internacionalizacije.

Berisavljević je ocijenio da je 'vojvođansko pitanje' jedno od najotvorenijih neriješenih pitanja u Srbiji, nakon što je Crna Gora postala neovisna država, a Kosovo se odvojilo od Srbije.

Skup je podržala i najjača stranka mađarske zajednice – Savez vojvođanskih Mađara (SVM), čiji je predsjednik Istvan Pasztor rekao se oni zalažu za Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu Srbije, sa zakonodavnom, izvršnom, djelomičnom sudskom vlašću, izvornim prihodima i imovinom.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), kako prenosi agencija Beta, otkazao je sudjelovanje na konvenciji zbog izborne kampanje i koalicijskog sporazuma sa Demokratskom strankom.

Predsjednik DSHV Petar Kuntić je rekao kako ta stranka smatra da Vojvođani neće ništa dobiti, ako se sadašnja 'beogradizacija' zamjeni 'novosadizacijom' i dodao da je DSHV zbog toga za decentralizaciju države do razine lokalnih samouprava.

Deklaraciju nisu podržali ni Liga socijaldemokrata Vojvodine ni vladajuća Demokratska stranka čiji je potpredsjednik Bojan Pajtić ideju o 'Saveznoj Republici Srbiji' nazvao 'nevjerojatnom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi