puškom do pomilovanja

Prigožinovo nasljeđe: Rusija zatvara sibirske zatvore jer su osuđenici otišli u rat

21.03.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Vlasti ruske regije Krasnojarsk planiraju ove godine zatvoriti nekoliko zatvora zbog pada broja zatvorenika nastalog zbog njihove mobilizacije u rat protiv Ukrajine, pišu u četvrtak novine Kommersant

Ruski medij poziva se na Marka Denisova, povjerenika za ljudska prava Krasnojarska, koji je rekao regionalnim vlastima da će se zatvoriti najmanje dva zatvora zbog „velikog jednokratnog smanjenja broja zatvorenika u kontekstu specijalne vojne operacije”.

Rusija regrutira zatvorenike za ofenzivu u Ukrajinu od 2022. kad je Jevgenij Prigožin, poginuli čelnik plaćeničke skupine Wagner, započeo turneju zatvorskim kolonijama, nudeći pomilovanja u slučaju preživljavanja šest mjeseci na fronti.

Prigožin, poginuo u zrakoplovnoj nesreći nedugo nakon što je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv ruskih vojnih čelnika, tvrdio je da je za Wagner regrutirao 50 tisuća zatvorenika.

Ruske zatvorske vlasti tada su objavile statistike koje su pokazale iznenadni pad pritvorene populacije. Rusko ministarstvo obrane nastavilo je regrutirati osuđenike za svoje formacije Storm-Z.